IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на независимостта за Великобритания

Brexit е възможност за трансформиране както на Обединеното кралство, така и на Европа

08:20 | 31.01.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Този петък вечер бележи епохално събитие в историята на Европа, след като Обединеното кралство напуска Европейския съюз (ЕС). Измина дълъг път от референдума за Brexit през юни 2016 г., докато се стигне до този момент - толкова дълъг, че е лесно да се изгуби значението на събитието сред мъглата от политическо объркване в процеса, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Значението обаче не може да се подценява. ЕС беше основан върху идеята, че само един все по-дълбок икономически съюз - с все по-интегриран политически съюз зад него, може да осигури мир и просперитет на континент, травмиран от конфликтите на 20 век. Повечето европейски политически лидери, ако не техните избиратели, все още вярват в това. Тези лидери също вярват, въпреки че малцина се осмеляват да го кажат на глас, че и двете форми на съюз трябва да са за сметка на суверенитета на националните държави.

Британските избиратели мислят различно. Техният вот през 2016 г. за излизане от ЕС, потвърден от парламентарните избори през декември, не беше вот за война и бедност. Това беше вот за различна и, според тях, по-добра форма на мир и просперитет, отколкото ЕС може да предложи.

Какво представлява тази британска визия? Преди всичко тя е демократична. Избирателите отстояха правото си да избират. Най-резониращата тема на кампанията за референдума през 2016 г. беше „връщането на контрола“, чрез която поддръжниците на Brexit имаха предвид решенията за бъдещето на Великобритания да се вземат от нейния парламент.

Този референдум разкри колко недемократична е станала британската политика, след като вземането на решения бе предоставено на Брюксел. Големи области във Великобритания и големи сегменти от обществото се почувстваха лишени от права и поискаха да си върнат управлението.

Британската политика след референдума стана толкова свадлива - понякога до точката на нефункциониране, защото избирателите имаха дързостта да отстоят своето въпреки съпротивата на политическата и бюрократична класа на статуквото. В този смисъл Brexit отприщи по-голяма и отдавна просрочена политическа ревизия. Brexit отхвърли дълъг списък от центристки политици отдясно и отляво, които използваха членството в ЕС като извинение за собствените си посредствени икономически резултати.

Декемврийската предизборна кампания беше най-идеологически интересната от 80-те години на миналия век, след като британците трябваше да направят категоричен избор между смели идеи отдясно и отляво. Те загърбиха Лейбъристката партия, чиито градски прогресисти вече не представляват работничеката класа, и разчистиха пътя за нов вид икономически реформистки единен консерватизъм.

Една характеристика на тази нова политика е как неподатливите избиратели бяха подложени на икономически страхове, което е за добро. Великобритания се възползва от неограничената търговия с ЕС и сега е изправена пред сериозни сътресения, тъй като бизнесът се адаптира към загубата на тези ползи. Брюкселските сановници обаче не притежават вълшебен еликсир, способен да стимулира икономическия растеж. Попитайте безработните френски младежи, стагниращите немски предприемачи или някой в ​​Гърция.

Британците вместо това чуха европейската загриженост, че Brexit ще предизвика „състезание към дъното“ по отношение на икономическата политика. Това наистина означава, че политиците от ЕС са наясно, че една по-свободна британска икономика, по-отворена към търговията у дома и извън ЕС, би осигурила просперитет на повече хора, отколкото континенталната социалдемокрация. Британските гласоподаватели в крайна сметка може да не възприемат тази отворена визия, но те си осигуриха избор. Те също така могат да държат лидерите си отново отговорни за резултатите.

Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Ти кво си мислиш, че Великобритания излиза от ЕС, защото така решили фермера Джон и продавачката в магазина Линда? Говорим за държава която все още се управлява от Кралица. Демокрацията не значи Роки от Бобов Дол да взима решения за съдбата на народа,демокрация и референдуми значи всеки да има право свободно да изразява мнение по всеки въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Бе иддиоти или не - отърваха се от принудително съжителството с такива де били като тебе, дето целево ви развъждат и отглеждат в ЕС. Шумкари, дървари... Боже, събери си вересиите, Боже... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 4 години
не е като да не си прав в тоя случай ... даже твоя човек го потвърди че 80% са абсолютни идддиоти и гласуват квото им кажеш. в повечето случай материала наистина незнае кое е добро за него и кое е зле ... за това и бива стриган редовно! Те и твоите шумкари като дойдоха на власт, никой не пита народа иска ли, не иска ли... като разстрелваха на парче, пак не питаха ... та точно ти да се оплакваш, е леееко лицемерно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 4 години
да, с бахура бяха на една опорка ... щели да ни забранят да ядем карантия, щото не било полезно ...или нещо подобно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
хаха ... за шкембето верно имаше и там некаква опорка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 4 години
Великобритания излезе от ЕС по волята на британците след допитване до тях.Това, че само Великобритания за сега е излязла от ЕС се дължи на факта, че до момента само там са питали материала какво мисли за ЕС. В останалите има кой да мисли вместо материала и битува схващането, че той - материалът - не бива да бъде питан, защото не знае какво е добро за него. Тука в тоя сайт е пълно с такъв материал, който иска некой да го оправя и да мисли вместо него срещу спокойствието на гарантираната чорба и правото свободно да вряка в нета, демек - да експлоатира тая свобода. ЕС е рай за хората, които не искат да си блъскат главата с правенето на кинти - ЕС има ЕЦБ, която се грижи за това. ЕС е фермата на бъдещето и има всичко необходимо за свободно отглеждане на бройлери... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
khao
преди 4 години
плюс неуспишния им опит са посегнат на домашната и бахура!!! ще ми пипат шкембето, я чиба !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
добре си го написал ... :))) ... само забрави истанбулската конвенция и за цвят може да добавяш "клета майка България" , щото не са съгласни и с тричането на кучета брюкселските зелки ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 21
Hahoto
преди 4 години
ЕС беше основан като Европейската общност за въглища и стомана, днес ни въглища ни стомана. Жалки брюкселски зелки, с извратено законодателство, мечтаещо за прави краставици, щастливо живуркат на гърба на всички. ЕС се крепи само на свободното движение на стоки, капитал и хора. В интеграционен план освен тази троица всичко останало не е мръднало и на йота от 1951 година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
beinsa
преди 4 години
Британия потъна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още