IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс

Депутатите приеха решението след консултации на финансовия министър с политическите сили

14:09 | 30.01.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народно събрание реши България да не участва в ERM II при различен централен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Проектът на решение е подписан от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, съобщи Агенция „Фокус“. Решението е окончателно и не е свързано с мерките за банковия съюз. 

След консултации на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните групи като извънредна точка в пленарното заседание  народните представители от 44-ото Народно събрание гласуваха централния курс на лева към еврото, при който страната ни за влезе в преговори за еврозоната да остане непроменен.

„За“ проекта на решение гласуваха 140 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 66, с което то беше прието.

Проектът на решение предвижда при договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 г., министърът на финансите и управителят на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1,95583 лева за 1 евро.

С проекта се посочва още, че България не участва в Механизма на обменните курсове (ERM II) при централен курс между еврото и лева, различен от централния курс 1,95583 лв. за 1 евро.

Депутатите отхвърлиха предложението на Александър Сабанов настоящото решение да се променя само с две трети мнозинство. „За“ него гласуваха 45 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ – 87.

До споровете се стигна след тихомълком предложената поправка, засягаща закования в закон фиксиран курс на лева. Промените са технически и поискани от ЕЦБ и Европейската комисия в хода на напредващите преговори за влизане на България във валутния механизъм ERM II. След ескалирането на темата през уикенда финансовото министерство и БНБ пуснаха координирано прессъобщения в неделя, а през седмицата на годишната среща на бизнеса с правителството Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев лично декларираха ангажимента, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с този курс или въобще няма да влезе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Имаше нещо за граници, армия, собствени пари------------------------------- Границите служеха основно да не вземе да избяга някой от "рая"и биваше застрелван в гръб за награда, армията служеше основно за безплатна работна ръка и за крадене ( в моето поделение при тревога излизаше един камион, всичко останало беше ръждиви тенекии на по 40-50 години), а собствените пари знаем какво се случи с тях, преди да се вържат към марката. Тавариш, света се развива и се отваря, време е да влезеш в 21ви век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Не забравяйте урока на Аржентина. Когато бива въведен плаващ курс между песото и $ при първата ликвидна криза правителството насилствено превалутира всички доларови депозите в песо и девалвира песото с над 50%. Ако сега отидете и имате глупостта да обърнете парите си в евро за всеки случай българският парламент може да ви удари по същия начин като аржентинския и пак да изгорите. Всъщност би било престъпно БНБ да прости на валутните влогове ако се наложи девалвация на лева... Не клатете борда по подобен безумен начин, не пикайте там от където пиете вода както е казал народът... Еврото не е никакво спасение за вас или когото и да било...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
terziеv
преди 4 години
Като оставим чисто икономическите аргументи, не ви ли става леко кофти, че страната няма да си има собствена парична единица. Да не говорим, че "лев" звучи много добре. Имаше нещо за граници, армия, собствени пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Наистина няма голямо значение с какъв курс България ще влезе в ЕРМ 2, а какъв ще излезе от там. Ако излезем от механизма дали по свое желание, защото резервите на БНБ са изчерпани, или защото влизаме в еврозоната едно е сигурно - с борда е свършено и в двата случая. Какво ще стане в тези 2+ години аз не знам, но няма съмнение, че ще променят България за много време напред. И наистина молбата ми е в никакъв случай да не конвертирате спестяванията си в евро за всеки случай защото така реално ще помогнете на спекулантите вместо да се защитите от тях и като разклатите някоя банка ще ви изплатят левовата равностойност на парите ви и няма да ви дадат евро така или иначе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
айде пак кризисен ПР ... ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Ще повторя за да бъда ясенОсвен промяна в чл. 19 от ЗБНБ касаещ валутния курс , е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА промяната и на чл. 44 ал.1 от закона с който БНБ се лишава от делигираната със ЗБВБ НЕЗАВИСИМОСТ при управление на банковата ни система!!!СЛЕД КАТО НЯМА ПРОМЯНА В ЧЛ. 44 И БНБ ОСТАВА "НЕЗАВИСИМ" ОРГАН ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ , КАК ОЧАКВАШ ДА ВЛЕЗЕМ В МЕХАНИЗИМ НА КОЙТО ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА НЕ Е ПОДЧИНЕНА !!!Случващото се навярно е опит да се обяснят едни настъпили промени в отношението на ЕС към България свързани с отказа да бъдат получени европейски средства по програмите свързани със строителство на АМ Струма и ВОДНИЯ ЗАЕМ от който спешно се нуждаем.За да запазят БЕЗКОНТРОЛНОТО управление на БНБ довело до фалита на КТБ , управляваши и опозиция са готови да останем извън ЕВРОПЕЙСКАТО БАНКОВА СИСТЕМА?!!ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ТОВА ТЯХНО ИЗПЪЛНЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mangalistan
преди 4 години
Това е така но при какъв курс ще влезем в еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Да те светна. И сега по ЗБНБ всичките АКТИВИ на Управление ЕМИСИОННО са изнесени в чужди кредитни институции. Така , че това което мислиш, че тепърва ще става , то вече се е случило и с настоящия ЗБНБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Ясно е, че НЯМАТЕ НИКАКВО ЖЕЛАНИЕ да влезете в ERM II !!Естествено е да желаете БНБ да остане НЕЗАВИСИМА , а не под КОНТРОЛА на ЕЦБ !!Менда и театралите, от говорилнята наречена Парламент са наясно , че без преодоляване на цитираната в чл. 44 ал.1 от ЗБНБ НЕЗАВИСИМОСТ на централната ни банка , няма да има никакви преговори за някакъв ВАЛУТЕН КУРС който се явява безпредметна за обсъждане точка от преговорите. За да се стигне до договаряне на курса е задължително поправката на чл. 29 да върви паралелно с поправката на чл. 44 от ЗБНБ с която БНБ преодстъпва НЕЗАВИСИМОСТТА си на ЕЦБ. За чл.44 не се говори и не се коментира. НЕ РАЗБИРАМ КАК ИСКАМЕ ДА СМЕ ЧАСТ ОТ ЕДНА СИСТЕМА, без да сме част от нейното управление и БНБ да е компетентния орган от ПОСЛЕДНА инстанция ?!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
mangalistan
преди 4 години
Хайде сега обяснете какво искаше да направи Мента? И защо го направи през преходните и заключителни наредби на валутния закон?Като не мина номера сега какво правим? Кои са държавите които искат преразглеждане на курса? Помислете здравословно ли е да ни взимат златото а ние да чакаме трохи от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още