IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс

Депутатите приеха решението след консултации на финансовия министър с политическите сили

14:09 | 30.01.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народно събрание реши България да не участва в ERM II при различен централен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Проектът на решение е подписан от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, съобщи Агенция „Фокус“. Решението е окончателно и не е свързано с мерките за банковия съюз. 

След консултации на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните групи като извънредна точка в пленарното заседание  народните представители от 44-ото Народно събрание гласуваха централния курс на лева към еврото, при който страната ни за влезе в преговори за еврозоната да остане непроменен.

„За“ проекта на решение гласуваха 140 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 66, с което то беше прието.

Проектът на решение предвижда при договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 г., министърът на финансите и управителят на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1,95583 лева за 1 евро.

С проекта се посочва още, че България не участва в Механизма на обменните курсове (ERM II) при централен курс между еврото и лева, различен от централния курс 1,95583 лв. за 1 евро.

Депутатите отхвърлиха предложението на Александър Сабанов настоящото решение да се променя само с две трети мнозинство. „За“ него гласуваха 45 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ – 87.

До споровете се стигна след тихомълком предложената поправка, засягаща закования в закон фиксиран курс на лева. Промените са технически и поискани от ЕЦБ и Европейската комисия в хода на напредващите преговори за влизане на България във валутния механизъм ERM II. След ескалирането на темата през уикенда финансовото министерство и БНБ пуснаха координирано прессъобщения в неделя, а през седмицата на годишната среща на бизнеса с правителството Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев лично декларираха ангажимента, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с този курс или въобще няма да влезе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още