IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kапиталът на ЕЦБ се запазва на ниво 10,8 млрд. евро и след Brexit

АЦБ напуска Европейската система на централните банки, а ЕЦБ ще ѝ възстанови дела ѝ във внесения капитал от 58 млн. евро

16:42 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази размера на записания си капитал – 10,8 млрд. евро, след като Английската централна банка (АЦБ) напусне европейската система на централните банки (ЕСЦБ). Сегашният дял на АЦБ в записания капитал на ЕЦБ, който възлиза на 14,3%, ще бъде преразпределен между националните централни банки (НЦБ) от еврозоната и останалите национални централни банки извън еврозоната.

На БНБ се пада дял от 0,9832%, което за 2020 г. ще съответства на 3,991 млн. евро. Сумата ще е същата и през следващите две години.

АЦБ напуска ЕСЦБ вследствие на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Тя има дял от 14,3% в записания капитал на ЕЦБ, като внесената част от него е 3,75%, или 58 млн. евро. Тази сума ще бъде възстановена от ЕЦБ според условията на споразумението за оттегляне между Обединеното кралство и ЕС. 

В резултат на това записаният капитал на ЕЦБ ще бъде преразпределен между останалите НЦБ въз основа на актуализиран капиталов алгоритъм. Теглата ще бъдат преизчислени въз основа на дела на всяка от държавите членки в общото население и брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз, след като Обединеното кралство го напусне.

НЦБ от еврозоната внасят 100% от дела си в записания капитал на ЕЦБ, а НЦБ извън еврозоната внасят 3,75% от дела си. Тъй като делът на НЦБ от еврозоната ще се увеличи и ще бъде изплатен изцяло, това ще доведе до нарастване на внесения капитал на ЕЦБ от 7,659 млрд. евро през 2020 г. до 8,880 млрд. евро през 2022 г.

Внесеният капитал на ЕЦБ ще остане непроменен в годината, в която Обединеното кралство напуска ЕС, тъй като останалите НЦБ ще покрият вноската на оттеглящата се АЦБ в размер на 58 млн. евро.

След това банките от еврозоната ще изплатят изцяло увеличения си дял в записания капитал на два годишни транша, първият от които е през 2021 г. Тези промени представляват инвестиция, отразена в балансите на националните централни банки.

ЕЦБ към Лондон: Съжаляваме, че си тръгвате, приятели!

Същевременно ЕЦБ изразява своето съжаление, че Обединеното кралство напуска Европейския съюз. При все това банката приветства ратификацията на споразумението за оттегляне на Великобритания със сделка. През изминалите месеци и години ЕЦБ предприе стъпки за подготовка за всякакви непредвидени обстоятелства и с цел да защити стабилността ще продължи да наблюдава внимателно динамиката на финансовите пазари. ЕЦБ подчертава, че сега банките трябва да продължат с изпълнението на плановете си за Брекзит съгласно уговорените срокове.

„За наше огромно съжаление британските ни приятели напускат Европейския съюз. Това споразумение обаче ще проправи път на едно по-гладко оттегляне със сделка. Ще вложим всички усилия в това Brexit да причини възможно най-малко сътресения за гражданите, работодателите и финансовите пазари в еврозоната и в останалата част на ЕС", коментира председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. 

Подготовката на ЕЦБ се изразява по-конкретно в следното:

През март 2019 г. ЕЦБ и АЦБ задействаха споразумение за валутен суап, посредством което ведомството на Марк Карни предлага ежеседмично да предоставя кредити в евро на банки в Обединеното кралство. Като част от същото споразумение Евросистемата ще има готовност при необходимост да предоставя кредити в британски лири на банки в еврозоната. Това ще ограничи възможните източници на напрежение във финансовата система.

В областта на банковия надзор ЕЦБ обработи около 25 процедури по издаване на лицензи за банки, които се преместват в еврозоната, и подложи на оценка плановете за Brexit на 42 банки от еврозоната, които ще запазят своите британски клонове, след като Обединеното кралство напусне ЕС. Сега ЕЦБ очаква банките да изпълнят своите планове в съответствие с поетите ангажименти, включително да се придържат към сроковете, които са договорили със своите надзорни органи.

ЕЦБ и нейните партньори от Обединеното кралство са предприели стъпки, с които да осигурят по-нататъшно добро сътрудничество в областта на банковия надзор и след края на преходния период. За тази цел беше сключен меморандум за разбирателство, който ще позволи надзорните органи да продължат да обменят информация и да координират надзора над трансгранични банкови групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още