IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Холивуд опитва да "позелени" червените си килими

Организаторите на първите церемонии от тазгодишния сезон на наградите заложиха на меню на растителна основа

17:07 | 01.02.20 г.
<p>
	Актьорът Хоакин Финикс ще носи един и същи смокинг през целия сезон на наградите в Холивуд.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Актьорът Хоакин Финикс ще носи един и същи смокинг през целия сезон на наградите в Холивуд. Снимка: EPA/БГНЕС

Вегетариански гала вечери, рециклинари вечерни облекла – Холивуд удвоява усилията си този сезон за ограничаване на въглеродния отпечатък на Златните глобуси, Оскарите и други награди в кино индустрията, пише AFP.

Макар че някои експерти са доволни от желанието на холивудската машина за борба с климатичните промени, други са по-скептични към примера на кино звездите.

Растенията са на мода тази година в Лос Анджелис, където организаторите на Златните глобуси, наградите на Гилдията на кино актьорите и Избора на критиците предложиха меню на растителна основа вместо обичайните стекове.

Организаторите на церемонията по раздаването на Оскарите обявиха неотдавна, че ще предложат по време на гала вечерта на 7 февруари ястия, в които 70% от съставките са на растителна основа.

Тези „смели и алтруистични“ инициативи бяха приветствани от Хоакин Финикс, който е дългогодишен вегетарианец. Актьорът сподели, че за първи път в кариерата си могъл да опита сервираните ястия по време на "Златните глобуси". Подобна беше реакцията и на Леонардо Ди Каприо и Марк Ръфало, които са силно ангажирани в борбата с климатичните промени.

Вкусовите качества на храните вероятно не са били съвсем на висота, но малцина от гостите се осмелиха да се оплачат. Хумористът Сет Мейерс не можа да се въздържи да не отбележи, че организаторите на церемонията по раздаването на наградите „Изборът на критиците“ са направили добре, че не са поканили колегите им „гастрономични критици“.

Климатолози и екологични активисти изразиха задоволството си като Бренда Екурцел от експертната група Съюз на ангажираните учени, която определи решението като „наистина важно“ и „много ентусиазиращо за климатолог като мен“.
Убеждаването на хората да променят хранителните си навици е един от най-добрите начини за бързо намаляване на въглеродните емисии, допълни тя пред AFP.

Според колегата й Питър Калмус вегетарианско меню, сервирано на 1500 гости на „Златните глобуси“, би намалило десет пъти въглеродния отпечатък на вечерята, т.е. би спестило между 10 и 15 тона въглероден диоксид. За сравнение, един жител на Бангладеш произвежда всяка година средно около един тон въглероден диоксид.

Но дори една звезда да се ангажира в борбата със затоплянето на климата, това може да създаде много по-голям „ефект на снежната топка“ сред обществото и дори политиците, смята Калмус.

Даване на пример

Някои критици обаче отбелязват двуличието на звездите и други представители на кино индустрията, които кръстосват света, за да участват във фестивалите в Кан, Венеция или Торонто.

„Проблематично е да държите речи за неотложните действия за опазване на климата, когато летите в частни самолети“, признава Питър Калмус, но допълва, че звездите, които дават пример, оказват много по-голямо влияние.

Той посочва австралийската актриса Яел Стоун (“Оранжевото е новото черно“), която неотдавна обяви, че прекратява кариерата си в САЩ, защото смятала за „противоречащо на етиката да живее в две страни“.

Питър Калмус изчислява, че две пътувания в двете посоки на година в първа класа между Австралия и САЩ изхвърлят в атмосферата между 12 и 24 тона въглероден диоксид.

„Въпросът не е само в спирането на произвежданите от самолетите въглеродни емисии. Поставянето на планетата преди кариерата й“ е много по-силно послание, смята изследователят.

Звездите могат да окажат натиск снимачните площадки, които са големи потребители на енергия и следователно значителни замърсители, да използват възобновяема енергия, по-чисти превозни средства и да намалят пакетирането и пилеенето на ресурси, казва Екурцел. „Хората, които имат пари, като гостите на „Златните глобуси“, са в по-добра позиция да намалят емисиите си“, допълва тя пред AFP.

„Има хиляди начини да ограничим емисиите си, но да изберем само един от тях и да се качим на една сцена, за да кажем, че целият свят трябва да прави така, няма да проработи“, категорична е Екурцел.

Колкото и добри намерения да имат, посланието на звездите не стига до всички хора. Стилистката Стела Маккартни изрази задоволството си, че Хоакин Финикс е решил да носи един и същи смокинг, ушит от нейната модна къща, „през целия сезон на наградите, за да намали отпадъците си“. Идеята обаче предизвика подигравките на водещия на церемонията, британеца Рики Гервайс: „Това не е нищо. Аз нося едни и същи чорапи, а да бяхте видели състоянието на бельото ми!“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още