IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ приветства измененията в законите за БНБ и кредитните институции

От европейския регулатор подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ

19:41 | 30.01.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В официално становище, публикувано на своя сайт, Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че приветства поправката на Закона за Българска народна банка (БНР), който по-рано днес мина на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси

„ЕЦБ приветства новата разпоредба на член 29, алинея 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II“, подчертава в последния абзац от своето становище европейският регулатор.

Още на 21 януари ЕЦБ получава искане от БНБ за становище относно проекта за изменение на Закона за кредитните институции и Закона за БНБ, като от европейския регулатор посочват, че с въпросния законопроект „се цели да се гарантира, че БНБ може да приема мерки, поискани от ЕЦБ  във връзка с поднадзорните лица, както е предвидено в правната уредба на тясното сътрудничеството между ЕЦБ и БНБ“.

От ЕЦБ подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ, отправено от България на 18 юли 2018 г.

ЕЦБ приветства обстоятелството, че със законопроекта се уточняват правомощията на БНБ за налагане на санкции, за да се съгласува напълно българското национално право с обхвата на правомощието на ЕЦБ да налага санкции.

Проектозаконът беше подкрепен от Комисията по бюджет и финанси с 14 гласа „за“ и 6 „против“. Според записаното в него, считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото.

Много важно уточнение е, че по-рано днес Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие в механизма, ако бъде предложен различен курс на лева към еврото, различен от сегашния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 34 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Съгласен съм сас всичко написано освен с едно: "Очевидно е, че всички искаме влизането да е при сегашния курс ...."НЕ ВСИЧКИ СА СЪГЛАСНИ С ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА!Спомняш ли си как завършиха проверките на банковата ни система и как две банки от които едната доста голяма трябваше да набави едни 260 мил евро. Знаеш ли, че до вчера тези банки освен едни планове не са направили нищо за тази половин година. Как ще кандидатстваме когато те ни дърпат назад към старото положение , а БНБ не прави нищо за да ги ръчка?!Мислиш ли, че БНБ с удоволствие ще се раздели с предоставена от ЗБВБ НЕЗАВИСИМОСТ позволяваща на някои банки да се превърнат в това което бе КТБ преди фалита?!За мен остава неясно как ГОРАНОВ и РАДЕВ ще седнат да преговарят с представителите на ЕЦБ , когато тези ДВЕ БАНКИ и в частност БНБ не са изпълнили изискванията на ЕЦБ ??????ЗА МЕН ТЕЗИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА БНБ СА ПОРЕДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ ЦЕЛЯЩА ОТКЛОНЕНИЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ НЕЩА КОИТО В МОМЕНТА СА КАТАСТРОФИЧНИ ЗА ДЪРЖАВАТА - водната криза и унищожаването на отпадъците !! Да не говорим за проблемите свързани с доставките на газ, където Нушка с един подпис промени договора с ТУРЦИЯ в резултат на което внасяната от там газ НАМАЛЯВА НА ПОЛОВИНА!!!БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВОДОВЪРТЕЖА НА ПРОБЛЕМИ СВЪРЗАНИ С ЕВРО ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕС на магистрали, води и екология. България в момента е като потъващ ТИТАНИК , а правителството е като корабния оркестър, който продължава да свири до последно. ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ФИКСИРАНИЯТ КУРС НА ЛЕВА МОЖЕ ДА СЕ СРУТИ , НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ НА ЕЦБ С БЪЛГАРИЯ , А В РЕЗУЛТАТ НА ФИНАНСОВА КРИЗА ВЪЗНИКНАЛА ОТ ЛИПСА НА СРЕДСТВА. ЕДВА ЛИ МИЛИАРДИТЕ НА БОЖКОВ ЩЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМА С ЛИПСВАЩИТЕ СРЕДСТВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 39 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Не разбирам за какво е този спор по-долу. Влизайки в ЕРМ2, ние вилизаме в режим на плавщ курс. Не си спомням какъв беше маржина, който ще се допуска. Като че ли беше +/-15%, но е съм сигурен. Тук има два момента - началният курс, при който влизаме и онзи курс, който ще се установи към момента на влизането ни след N години (N = 2,3,4...). Задължението на БНБ е да държи този курс в тези рамки с подкрепата на ЕЦБ при ноходимост. Очевидно е, че всички искаме влизането да е при сегашния курс, може би защото разбираме, че е в полза на лева, но се съмняваме в това, че другите ще ни го позволят. При такъв плаващ курс на финала, при приемането ни в еврозоната ще имаме едни нов горе-долу равновесен курс лев/евро. Това е неизбежно. Трябва да се мине по този път. Какъв ще бъде този нов курс зависи от това какво и как ще го правим през следващите години. Аз добре разбирам притесненията на много от младите (под 35 години), които не знаят какво е това да живеят при плаващ курс на лева към останалите валути. Това ги плаши, но който се бои от мечки не ходи в гората.Проблемът на управляващите е, че се опитват непркъснато да замазват и прикриват нещата. Това е типично за всички. В известен смисъл сегашние са най-честинте тарикати от всички други. Изглежда, че всички политици из Европа, пък и по света следват казаното от (мисля) Юнкер - Когато е необходимо, трябва да се лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 35 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ПРЕДЛАГАМ ВИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ РЕШЕНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОДПИСАНО ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НЯКОЛКО ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ:file:///C:/Users/Dell/Desktop/закон%20за%20земята%201/054-02-13_PR_opredelyane_usloviyata_za_dogovaryane_tsentralen_kurs_na_leva_kam_evroto.pdfКакво означава това съгласно т. 1 от РЕШЕНИЕТО ДЕЛЕГАЦИЯТА НИ да УЧАСТВА а съгласно т. 2 от същото РЕШЕНИЕ да НЕ УЧАСТВА при хипотеза различна от предложената от делегацията ?!ПРОМЯНАТА КОЯТО Е ПРЕДЛОЖЕНА В чл. 28 от ЗБНБ Е В СЪОТВЕТСТВИЕ С ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И СЪГЛАСНО НЕЯ НИЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ НА ПЛАВАЩ КУРС НА ВАЛУТАТА НИ!!!!!В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДЕЛЕГАЦИЯТА КОЯТО УЧАСТВА В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КУРСА , НЯМА ДА УЧАСТВА АКО ТОЙ НЕ Е ФИКСИРАН !!!Какво означава да си седнал на масата на преговорите и да не изпълниш ЗАКОНА НА БНБ който изцяло копира европейските норми налагащи ПЛАВАЩ КУРС НА ЛЕВА?!!ЗАЩО ПОД РЕШЕНИЕТО на парламента ЛИПСВАТ ПОДПИСИТЕ НА МИНИСТЪР ГОРАНОВ И ШЕФА НА БНБ РАДЕВ ?!! Нали те носят отговорността ако се стигне до налагане на разпорежданията на ЕЦБ за плаващ курс?!!!ЗА МЕН ТОВА РЕШЕНИЕ Е ЕДИН ХВЪРЧАЩ ЛИСТ НЯМАЩ НИКАКВА СТОЙНОСТ , ЗАЩОТО НЕ САМО НЕ Е ИЗВЕДЕН С НОМЕР , НО НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАЗА ПРАВНА СТОЙНОСТ КАКВАТО ИМА ПОПРАВКАТА НА ЧЛ 28 ОТ ЗБНБ!!УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ НИ ПУСКАТ НА ПЪРЗАЛКАТА С ПЛАВАЩ КУРС НА ЛЕВА, така както е приета поправката на чл.28 от ЗБНБ, КОЯТО Е ХАРМОНИЗИРАНА С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 32 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
И да иска не може. Шизоидите са нерабираеми и непробиваеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 35 rate down comment 1
data
преди 4 години
това по не ме притеснява от набелязването на "национални приоритети" от правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 31 rate down comment 5
data
преди 4 години
сипи си една бира , остави мавката на мира , не го разбирате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 32 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Аз мислим, че ше се случат все хубави неща... за Локхийд-Мартин и Ко.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 31 rate down comment 1
data
преди 4 години
Те това е главната тема от влизането на бг в ез и както разбираш от "знаещите" никой не я коментира . Има доста кинти който Бг населението си е изгладувало , част от тях са взети на заем и е важно какво ще се случи с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 31 rate down comment 1
data
преди 4 години
хахха , казах ти престани да копи пействаш . Предмета Икономически теории ( макроикономика ) ми беше любим ( пълен отличник ) и отбележи си все още чета разработки с удоволствие по темата . Та я кажи сега кво изучава икономикса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 33 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Еее, чекай де - това влизане не се очертава тея дни... Нема кинти, които не могат да бъдат похарчени... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още