IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ приветства измененията в законите за БНБ и кредитните институции

От европейския регулатор подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ

19:41 | 30.01.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В официално становище, публикувано на своя сайт, Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че приветства поправката на Закона за Българска народна банка (БНР), който по-рано днес мина на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси

„ЕЦБ приветства новата разпоредба на член 29, алинея 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II“, подчертава в последния абзац от своето становище европейският регулатор.

Още на 21 януари ЕЦБ получава искане от БНБ за становище относно проекта за изменение на Закона за кредитните институции и Закона за БНБ, като от европейския регулатор посочват, че с въпросния законопроект „се цели да се гарантира, че БНБ може да приема мерки, поискани от ЕЦБ  във връзка с поднадзорните лица, както е предвидено в правната уредба на тясното сътрудничеството между ЕЦБ и БНБ“.

От ЕЦБ подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ, отправено от България на 18 юли 2018 г.

ЕЦБ приветства обстоятелството, че със законопроекта се уточняват правомощията на БНБ за налагане на санкции, за да се съгласува напълно българското национално право с обхвата на правомощието на ЕЦБ да налага санкции.

Проектозаконът беше подкрепен от Комисията по бюджет и финанси с 14 гласа „за“ и 6 „против“. Според записаното в него, считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото.

Много важно уточнение е, че по-рано днес Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие в механизма, ако бъде предложен различен курс на лева към еврото, различен от сегашния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 31 rate down comment 3
data
преди 4 години
хаххаха термина икономиск който е бил наложен в края на 19 и началото на 20 в постепенно евоалира в термина макроикономис след ВСВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Да, добре, достатъчно! Седни си! Три! ;)... или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - Офф... абе.... я.... !!!... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 31 rate down comment 1
data
преди 4 години
Интересното в темата е кво ша прави правителството с кинтите който се освободят след влизането в ез - към 31,12,2019 са 8 млрд левас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 38 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Темата не просто е интересна - тя е екзистенциална - затова и аз я наглеждам. Въпреки, че вече ми е почти през швепса - аз отдавна съм в Еврозоната... :) За бизнеса е все това - лев или евро. На народеца ше му се стъжни за поне първите 2-3 години. Сичко друго е ала-бала. Кво БНБ, къв лев, като немаме грам политически суверенитет... ? Вече съм убеден, че в България не останаха хора, които да заслужават суверенитет, защото не знаят какво да правят с него... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 31 rate down comment 3
data
преди 4 години
Само за сведение икономикс и макроикономикс е едно и също нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 31 rate down comment 2
data
преди 4 години
казах ти - Бира и ПКС , а иначе темата е интересна , но за съжаление се коментира повърхностно а т.н. юрист въобще не вдява темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 35 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Ше цитирам моя адвокат: видиш ли некой да ръси юридически знания pro bono в публичното пространство анонимно, демек - да не си прави даже реклама, или е чалнат и бегай далече, или е мошеник и те баламосва и пак се спасявай, или не е никъв юрист и муебимайката... Нашта юристка май е скочила напрао у втори курс, оти изпитът по цинизъм е още първата година и без него не минаваш наторе... :lol:Бахтиадвоката, дето денонощно се дръгне с некви анонимни у нета... па амнаесе магистратури, па докторантури гиби... даге... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 32 rate down comment 2
data
преди 4 години
пия бира , забавлявам се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 2
data
преди 4 години
хахах , Мавката е прав , ама мвр ще са на собствниците си ама ще са под контрола на ецб и не коментирай неща който не разбираш . Не става с копи пеист от закона за бнб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... *** ти верно ли му се връзваш на тоя *** че е юрист?! Даже бил жена, ама май пи кае прав... :lol: Требва никога да не си виждал жив адвокат, та да си представиш, че тоя суек е юрист... ка... Тоя е същия глъм, дето пише от още 2 ника тука и даже спори със себе си ... :lol: Тука се напълни с некви де били, бл ядь ... (С. Лавров).. ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още