IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ приветства измененията в законите за БНБ и кредитните институции

От европейския регулатор подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ

19:41 | 30.01.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В официално становище, публикувано на своя сайт, Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че приветства поправката на Закона за Българска народна банка (БНР), който по-рано днес мина на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси

„ЕЦБ приветства новата разпоредба на член 29, алинея 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II“, подчертава в последния абзац от своето становище европейският регулатор.

Още на 21 януари ЕЦБ получава искане от БНБ за становище относно проекта за изменение на Закона за кредитните институции и Закона за БНБ, като от европейския регулатор посочват, че с въпросния законопроект „се цели да се гарантира, че БНБ може да приема мерки, поискани от ЕЦБ  във връзка с поднадзорните лица, както е предвидено в правната уредба на тясното сътрудничеството между ЕЦБ и БНБ“.

От ЕЦБ подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ, отправено от България на 18 юли 2018 г.

ЕЦБ приветства обстоятелството, че със законопроекта се уточняват правомощията на БНБ за налагане на санкции, за да се съгласува напълно българското национално право с обхвата на правомощието на ЕЦБ да налага санкции.

Проектозаконът беше подкрепен от Комисията по бюджет и финанси с 14 гласа „за“ и 6 „против“. Според записаното в него, считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото.

Много важно уточнение е, че по-рано днес Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие в механизма, ако бъде предложен различен курс на лева към еврото, различен от сегашния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 41 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
Я ЕЦБ я някой тук ;) интересно изречение от Радев "досега не е коментиран никакъв курс с никого".......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"Опаааа- МОМЕНТАЛНА реакция на ЕЦБ, което означава, че някой ни натиска да влизаме в еврозоната... "100%Не е луд, тоя, който яде баницата, а който му я дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
Току що депутат в интервю по "он еър" каза ,че за промяната "менда" е настоявано от ЕЦБ от дълго време.Просто е изчакван последният момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още