IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и България си обещаха свободно движение в ЕС, но не за боклука

Премиерът Бойко Борисов и италианският му колега Джузепе Конте ще затегнат мерките за вноса на отпадъци

20:05 | 30.01.20 г.
<p>
	Италианският премеир Джузепе Конте (вляво) и българският министър-председател Бойко Борисов (вдясно). <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Италианският премеир Джузепе Конте (вляво) и българският министър-председател Бойко Борисов (вдясно). Снимка: Министерски съвет

България и Италия ще работят активно за прекратяването на всички нелегални превози на отпадъци. Това каза министър-председателят на Италия Джузепе Конте, който е на официално посещение в България по покана на българския премиер Бойко Борисов.

Той обяви, че е разпоредил на италианския министър на вътрешните работи за тяхното прекратяване. "Не бива да се допускат нелегални превози на отпадъци", отбеляза Джузепе Конте, цитиран от Dnes.bg.

Бойко Борисов заяви, че в рамките на седмица двете страни ще работят съвместно, за да се разбере дали някой се опитва да заобиколи закона, възползвайки се от свободното движение на стоки в Европейския съюз. "Ще накажем виновните, ако има такива", закани се българският премиер.

Джузепе Конте е категоричен, че свободното движение на стоки в Европейския съюз не означава, че това трябва да става нелегално. "Абсолютно трябва да бъде изкоренен всеки стълб на нелегалност", заяви още италианският премиер.

Той обяви, че Италия е на първо място в Европа по превенция на коронавируса и неговото разпространение. Джузепе Конте посочи, че са набелязани много мерки на италианските пристанища.

Бойко Борисов потвърди, че за да се ограничи разпространението на този вирус, трябва да се работи активно и срещу нелегалната миграция.

По време на разговора им на "четири очи" двамата премиери са обсъждали двустранните отношения и възможностите за още по-активното им развитие, предаде БТА.

Премиерът на Италия благодари на Бойко Борисов за ролята на България по въпроса за разширяването на ЕС. Джузепе Конте отбеляза, че Балканският регион е бил на първо място на Съвета на ЕС по време на българското европредседателство. Според него Албания и Северна Македония трябва да влязат по-бързо в ЕС.

Италия и България ще работят и за прехода към производството на зелена енергия, но това трябва да бъде подкрепено с финансови средства. Италианският премиер е на мнение, че България все повече започва да взема ролята на "енергиен хъб". Това е важно за инфраструктурното развитие на България и ще позволи на страната ни да израсне допълнително и да дава своя принос. Това е в интерес и на всички европейски страни, които имат желание да диверсифицират своите енергийни доставки. Конте е доволен, че по тези процеси работят и италиански дружества.

Бойко Борисов смята, че двете страни работят много силно в сферата на енергетиката. В сферата на отбраната също се отчита засилено сътрудничество. “С близо 5 млрд. евро е нараснал стокооборотът, посочи българският премиер. Ръст се отчита и в текстилната, кожухарската, обувната, винарската и много други промишлености. Има повече инвеститори, с близо 150 хиляди са италианските туристи в България.

По темата за Берлинския процес българският премиер заяви, че Италия е водеща държава в него. Това, че на България и Северна Македония е дадена възможност да бъдат домакини на този процес, е изключително важен знак.

"Оценката, която получава България за ролята ѝ в региона, е достатъчно ясна", допълни Бойко Борисов. Той е запознал колегата си и с интерконектора от Александруполис до България, защото той ще се свързва с Южния газов коридор. В бъдеще време може и от Кипър да идват допълнителни количества природен газ.

"Ние сме способни да вдигнем капацитета с още 3-4 млрд. куб метра и да го прекараме за Европа", уточни Борисов. Срещата между двамата премиери съвпада с отбелязването на 140 години от началото на дипломатическите отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още