IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Гуев: България може да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежа

Според експерта проблемът със събирането на данни, за който предупреждават САЩ, е реален

22:30 | 30.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През декември миналата година Чехия забрани на операторите в страната да използват софтуер или хардуер на китайските гиганти Huawei и ZTE. България вероятно ще придвижи към едно такова решение. Това каза Ясен Гуев, експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Проблемът, за който САЩ говорят, е реален“, смята Гуев. Той добави, че става въпрос за политическо решение, тъй като Китай се приема за конкурент, който може да използва достъпа до мрежата за събиране на данни и манипулиране.

“Проблемът е, че в Китай държавата може да поиска най-различни типове услуги от китайските компании и те няма как да откажат“, подчерта експертът.

Според него конкурентите на Huawei в лицето на Nokia, Ericsson и евентуално Samsung са добри компании с огромен опит. Той обаче отбеляза, че отстраняването на китайския гигант ще намали конкуренцията, което води до риск от увеличаване на цените.

„Huawei не може да бъде изключена напълно“, изтъкна Гуев. Той обясни, че самите САЩ не могат да изградят 5G изцяло без китайската компания.

“САЩ никога не са използвали китайски компании като доставчици. В Европа огромна част от телекомите обаче ги използват, защото те са добри и предлагат добри цени“, добави още Гуев.

По неговите думи отговорността за решението у нас ще е в ръцете на Държавна агенция за национална сигурност и националния координатор по киберсигурност Явор Колев.

„Ще трябва да има национални решения“, изтъкна Гуев и добави, че исканията на Брюксел около процеса значат необходимост от повече инженерен капацитет от страна на държавата.

Целия материал вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Борбата е, чий да е back door-a...За САЩ, американският back door, не е никакъв back door, а врата към демокрацията.45 години строихме социализма и нищо, но за 45 години ще НИ построят демокрация....!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Petar2015
преди 4 години
Наивно е да се мисли, че не-китайските производители няма да предоставят данни ако правителството им ги поиска. Всяка компания ще направи това (понякога и без съдебна заповед).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още