IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музиката на финансовите пазари свири и всички танцуват, но рисковете се трупат

Започваме ново десетилетие с финансова система и инвеститорска база, които зависят от подкрепата на централните банки в по-голяма степен, отколкото сме виждали

09:21 | 22.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Неотдавна японското правителство номинира Сейджи Адачи за член на борда на Японската централна банка (ЯЦБ). Новината не предизвика особена реакция извън Япония, тъй като Адачи е малко известен, пише Джилиън Тет за Financial Times. 

Глобалните инвеститори обаче трябва да обърнат внимание на това. Адачи е прочут „рефлационист“, който подкрепя масираната парична експанзия. Неговият избор подсказва, че след две десетилетия на свръх разхлабена монетарна политика ЯЦБ е напът да удвои залога през 2020 г.

Това е забележително. Освен това Япония не е сама. Наскоро Федералният резерв остави лихвите в САЩ непроменени след три понижения през миналата година. Въпреки това Джей Пауъл, председателят на Фед, даде такива сигнали по време на пресконференцията си, на фона на умерения растеж в САЩ, че пазарите очакват още едно снижаване на ставките по-късно тази година.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също запазва ултра хлабавия си курс. Така правят и повечето страни с равиващи се пазари. Всъщност днес е трудно да се намери централна банка с мисия за затягане освен шведската, която повиши лихвите от отрицателни до нула през декември.

Това добра новина ли е? Много инвеститори могат да извикат „да“. Повечето цени на активите се покачиха напоследък. „Много малко хора очакваха преди 12 месеца, че ще видим пазарната възвръщаемост, на която станахме свидетели през 2019 г.“, посочва Ан Ричардс, ръководител на Fidelity International, по време на Световния икономически форум в Давос. „Изсипването от централните банки на още бензин в огъня може да продължи сегашната ситуация“, допълва тя.

Мерките за финансовите условия илюстрират аргументите. Помислете за индекса на „финансовия стрес“, изчисляван от клона на Фед в Сейнт Луис и съставен от пазарни лихвени проценти и кредитни спредове. Между 2002 г. и началото на 2007 г. този индекс се измести от плюс 1,064 до минус 0,618 (отрицателното число показва хлабави условия), припомня Тет.

След това, по време на кризата през 2008 г., индексът се покачи над 5 преди да падне под минус 1 през 2012 г., след като централните банки предложиха подкрепа. Миналата есен той потъна още повече и сега е на ниво от минус 1,567, най-ниското от началото на изчисляването му през 1994 г. Индексът на финансовите условия на клона на Фед в Чикаго, който отразява преобладаващата ситуация, се движи в същата посока. Това означава, че финансирането днес е дори по-евтино, отколкото по време на кредитния балон преди кризата.

Преди обаче инвеститорите да започнат да ликуват, те трябва да разгледат два допълнителни момента.

Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Банките не поддържат пазара, а изливат ликвидност във важни за системата играчи( малките не ги интересуват, въпреки, че и те са на пазара). Инфлация във вида, в който очакваш може и да не се появи още дълго време, просто, защото ликвидността подадена по този начин отива директно на пазарите и образува балони в различните видове активи. При евентуално вдигане на лихвите банките ще се съобразят и с огромното количество натрупан дълг т.е.няма да е кой знае колко много и този лост за управление върви към изчерпването си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Боян
преди 4 години
Ами проблема е да не стигне до паника, стигне ли се до паника централните банки няма какво да направят, затова поддържат огъня и естествено "инвеститорите" (колко неподходяща дума за хората играещи на борсите) знаят, че централните банки няма какво да направят освен да поддържат пазара и са самодоволни. Така че е ясно рецесия няма да настъпи до момента до който не се отприщи инфлацията и банките не се принудят да вдигнат лихвите. Но според мен е и твърде възможно инфлацията да стигне 10 % и централните банки да не вдигнат лихвите особено, чак ако усетят много по-висока инфлация да нямат избор и да вдигнат лихвите ударно. Според мен си имат няколко плана и какви решения ще вземат ще зависи от обстоятелствата, така че никой няма как да предвиди събитията следващите поне 10 години ще годят по ръба на бръснача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Музиката на финансовите пазари свири и всички танцуват, но рисковете се трупат Е то и при Титаник е било така. Капитана заповядва музиката да свири, когато всички виждат, че гигантският кораб потъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Да го кажем по друг начин . Поради изчерпване на инструментариума , въпреки наличните рискове , ЕЦБ не може и не предприема някакви нови стъпки към облекчаване на паричната политика . ЯЦБ също не бута лихвите и към момента Япония е в 7 % спад . Това как се интерпретира ? Сякаш не се случва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още