IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България влезе във фокуса на страните от Близкия изток

Страната ни е много важен фактор в изграждането на отношенията между ЕС и Турция, посочи арабистът проф. Владимир Чуков

11:09 | 31.01.20 г.
Защо България влезе във фокуса на страните от Близкия изток

„Турция е големият играч. Тя е тази, която насочи към България погледите на страни, които до този момент ни игнорираха“, припомни международният анализатор.

Чуков коментира и посещенията на израелския опозиционен лидер Бени Ганц и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Белия дом. По негови думи те са вследствие на желанието на американския президент Доналд Тръмп да разблокра вътрешнополитическия процес в Израел.

„Сделката на века на Тръмп не е неочаквана, тя е част от предизборните му обещания“, посочи Чуков. Той отбеляза, че детайлите на споразумението са ясни още от миналата година, но то е било забавено, тъй като Израел неочаквано два пъти не можа да сформира правителство.

„Повече от очевидно е, че тази сделка няма да сработи“, смята анализаторът. Според него вероятно единствената пряка последица ще бъде, че правителството на Нетаняху (може би още в неделя) ще анексира селищата на Западния бряг на река Йордан, където живеят близо половин милион еврейски заселници.

„В този план е заложен четиригодишен преходен период, в който палестинците трябва да се уверят, че това е в тяхна полза“, смята арабистът и добави, че това променя философията на преговорите.

„Международното право е повече от очевидно на страната на палестинците“, каза още Чуков.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още