IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът на бизнес лидерите достигна рекордно високи стойности

Свръхрегулациите, търговските конфликти и несигурният икономически растеж са топ 3 заплахи за бизнеса, показва проучване на сред близо 1600 мениджъри в 83 страни в света

12:52 | 31.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

В началото на новото десетилетие бизнес лидерите по света демонстрират рекордни нива на песимизъм. 53% от изпълнителните директори очакват спад в нивата на икономическия растеж през 2020 г. През миналата година с мрачна прогноза и очаквания бяха 29,% а през 2018 г. – само 5%. Това е най-високото ниво на песимизъм в сравнение с всички резултати от 2012 г. насам, констатира 23-ото Годишно глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите (PwC CEO Survey), проведено сред 1581 изпълнителни директори в 83 страни  в света.

Най-песимистично настроени са изпълнителните директори в Северна Америка (63%), Западна Европа (59%) и Близкия изток (57%). Само 22% от бизнес лидерите очакват повишение в икономическия растеж сравнено с 42% през 2019 г., съобщиха от българския офис на "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC). От там уточняват, че изводите са направени след проведените интервюта в периода септември-октомври 2019 г.

„Спадът в икономическия растеж не е изненадващ, имайки предвид съществуващата несигурност по отношение на търговските конфликти, геополитическите въпроси и липсата на ясен подход към изменението на климата. Тези предизвикателства не са нови, но се развиват с нови темпове, затова ключовият въпрос е как да се преборим с тях заедно“, коментира Боб Мориц, председател на глобалната мрежа на PwC.

Очакванията за растеж на печалбите намалява

Изпълнителните директори не са уверени в резултатите на собствените си компании за следващите 12 месеца. Само 27% от участниците в проучването твърдят, че са „много уверени“ относно растежа на компаниите си – това е най-ниският резултат от 2009 г. насам и спад с 8% от 2019 г.

От водещите икономики Китай и Индия демонстрират най-високи нива на увереност в бъдещ икономически растеж, съответно 45% и 40%. Следват САЩ (36%), Канада (27%), Германия (20%) и Франция (20%), а Япония е с най-ниско ниво на оптимизъм сред бизнес лидерите – 11%.

Глобален растеж под натиск

Оказва се, че отговорите на изпълнителните директори относно очаквания растеж на ръководените от тях компании отлично предсказват глобалния икономически растеж. Анализирайки прогнозите на бизнес лидерите от 2008 г. насам, съотношението между увереността за 12-месечен растеж на приходите и реалния растеж на световната икономика е много силно. Ако приемем, че този анализ е валиден и сега, то глобалният растеж би могъл да се понижи до 2,4% през 2020 г., което е много по-ниско от други прогнози, включително тази на Международния валутен фонд – 3,4%.

Китай се приближава до САЩ

САЩ остава най-предпочитаният пазар за следващите 12 месеца, посочен от 30% от участниците в проучването. Следва Китай с 29%. Останалите страни в Топ 5 за растеж са същите като миналата година – Германия (13%), Индия (9%) и Великобритания (9% – висок резултат, имайки предвид неяснотите около Брекзит).

Повече регулации в киберпространството

Над 2/3 от изпълнителните директори предвиждат, че правителствата ще въведат ново законодателство, за да регулират съдържанието в интернет и социалните мрежи и за да повлияят на доминиращите технологични компании. По-голямата част от изпълнителните директори (51%) прогнозират също, че правителствата все повече ще задължават частния сектор да компенсира финансово лицата за личните данни, които събира.

Предизвикателството с квалификацията

Липсата на ключови умения остава основна заплаха за растежа според изпълнителните директори. Въпреки че бизнес лидерите смятат, че преквалификацията/повишаването на квалификацията е най-добрият начин за преодоляване на различията в уменията, те не отчитат съществен прогрес в тази посока. Само 18% от изпълнителните директори твърдят, че са постигнали „значителен напредък“ в създаването на програма за повишаване на квалификацията. Това е усещането и сред работната ръка. В отделно проучване на PwC, 77% от общо 22 хиляди работници и служители от целия свят казват, че биха искали да придобият нови умения или да се преквалифицират, но само 33% смятат, че им е била дадена възможността да развият дигитални умения извън ежедневните им задължения.

Инвестиции за климата

Въпреки че климатичните промени не са начело в списъка от потенциални заплахи за растежа, изпълнителните директори все повече оценяват ползите от действия за намаляване на въглеродния отпечатък на ръководените от тях компании. В сравнение с преди десетилетие, сега те са два пъти по-склонни да се „съгласят“, че инвестирането в инициативи, свързани с изменението на климата, ще повлияе положително на репутацията на компаниите (30% през 2020 г. в сравнение с 16% през 2010 г.). Сега 25% от бизнес лидерите (в сравнение с 13% през 2010 г.) смятат, че подобни инициативи могат да доведат до нови възможности за продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
И техните страхове няма никакво, ама никакво отношение, към тази цъкаща бомба:https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Не бива оптимизъм и песимизъм да се бъркат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още