IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Правителството стои твърдо зад въглищната индустрия и енергия

Енергийният преход трябва да се справедлив и да е съобразен със спецификата на българската икономика, заяви категорично министърът

13:56 | 31.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българското правителство стои твърдо зад въглищните централи и зад българските миньори, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на разискванията по бъдещето на въглищните електроцентрали в Народното събрание, съобщава Агенция „Фокус“.

„Що се отнася до въглищните централи – правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция. България като държава членка на Европейския съюз (ЕС) следва правилата, принципите, приоритетите на ЕС в областта на енергетиката. Когато става дума за енергийна сигурност, то тя е приоритет. Нашата позиция винаги е била, че този преход откъм нисковъглеродна икономика на първо място трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификата на всяка една държава и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите членки. Това е нашата категорична позиция и тя е заявявана многократно“, каза още Петкова.

По думите ѝ това е заложено и в интегрирания план „Климат – енергетика“ на страната ни. „В нашия интегриран план ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи, българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално“, заяви министърът. 

По нейните думи България ясно е заявила, че до 2030 г., хоризонтът на интегрирания план, ще продължи да разчита на въглищните централи като основна базова мощност в българската електроенергийна система.

Петкова обърна внимание, че това е обосновано пред Европейската комисия (ЕК) с аргументи.

„Първият и най-важен аргумент е свързан с енергийната ни сигурност. Вторият аргумент е свързан с това, че ние разполагаме с местен ресурс, който ни дава съответната независимост по отношение на използването на тази суровина. Третата много важна тема е свързана с енергийната сигурност на България и региона“, уточни още министърът.

Петкова изтъкна, че тези централи дават 40% от енергията на нашата страна, а през зимата тези количества достигат 60%.

„Ще ви припомня зимата на 2017 г., когато имаше един месец, в който температурите рязко паднаха. Те се задържаха така повече от 20 дни и това доведе до колапс в системата в държавите около нас. Тогава всички държави затвориха своите граници и спряха износа на електроенергия. В това време положението в нашата страна беше спасено именно от въглищните централи и от АЕЦ „Козлодуй". Ние не можем да кажем така лесно, че тези системи ще бъдат елиминирани от нашата електроенергийна система. Българското правителство стои твърдо зад този тип мощности, зад българските миньори и нашите колеги. Те трябва да бъдат спокойни за своите работни места, за бъдещето на комплекса. Само в ТЕЦ „Марица изток" 2 са инвестирани 1, 2 млрд. лв. в сероочистващи устройства. Това е сериозна инвестиция. Ние, разбира се, ще продължим да инвестираме в тези сероочистващи устройства", каза още министърът.

Според нея е важно това какъв въздух дишаме, но позицията на България изцяло съвпада с предложеното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
RadkoG
преди 4 години
Бууууууу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
И кой е забранил каруците бре тараланко, за да наложи насилствено автомобилите? Отговори на този въпрос, ако можеш! Някой караше ли каруцарите да направят конете на суджук, а? Прогресист, съвременен скрит комунист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
До колкото знам, нивото на серни твърди частици се следи денонощно, онлайн и е сведено до 2-3%. Такива съоръжения вече има в повечето ТЕЦ, така че едва ли някой може да предяви претенции в това отношение. Трябва да се замислим за бъдещето на енергетиката, след спиране на АЕЦ Козлодуй! Може би бъдещето е в паро-газови електроцентрали, в предвид ниските цени на суровината и вредните емисии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
hagan
преди 4 години
Прав си има еди прости хора които говорят за зелена енергия ,вегански храни и легализация на марихуаната.-Тези същите хора открили истината на живота и пътя към бъдещото. Тези хора от тях почва светът и преди тях всички са били *** и неуки. Е тези хора са по вредни даже от онези в парламента-а онези са много вредни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Енергийният преход има чисто тоталитарен характер и няма в историята такова нещо справедлив тоталитаризъм. В момента няма абсолютно никакво съгласие сред бългатите дали въобще енергиен преход е изобщо е необходим - било то "справедлив" или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
А какво ще каже теменужка за стотиците милиони загуби, които трупа Марица Изток 2 или това няма значение????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Козлодуй НЕ бачка по един и същ начин зиме и лете. Пак пишеш за неща от които не разбираш. Тук в Инвесторът има инженери от АЕЦ-ът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Имало едно време едни неуки и прости хора, които оплювали първите автомобили и говорели, как до края на живота си ще използват каруци с коне!Сега тези хора са в Парламента и Министерският съвет!Но за тяхна изненада, прогреса не се интересува от техният сбъркан мироглед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
"В това време положението в нашата страна беше спасено именно от въглищните централи и от АЕЦ Козлодуй"---------------------------министърката има впредвид тези дето си бачкат традиционно и са скъпи , поне според форумното братство , или онези дето им се плаща за студен резерв и не сработиха , за това за което им се плаща ... :))) ... а енергийният баланс го спаси тогава павец чаира , и продължават да моткат дострояването на яз.яденица ... щото като го направят хептем ще отпадне нуждата от студен резерв ... :)))а козлодуй си бачка по един и същи начин и зиме и лете ... той па кво общо има с тогавашната ситуация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още