IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в САЩ се върна до нивото от времето на Обама

Положителният ефект от дерегулацията и по-ниските данъци на Тръмп се компенсира от търговските му войни

15:42 | 17.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп сам си е виновен, че не задържа ускорения от самия него ръст на БВП. <em>Снимка: Bloomberg.</em></p>

Тръмп сам си е виновен, че не задържа ускорения от самия него ръст на БВП. Снимка: Bloomberg.

Президентът Тръмп обеща да вдигне ръста на икономиката над тренда от 2% по времето на Обама и за известно време данъчната реформа и дерегулацията свършиха работа. Само че неговите търговски и митнически набези подкопаха бизнес инвестициите и световната промишленост, като икономиката вече се връща към нивата на растеж от 2%. Това не е близо до рецесия, но е разочароващо като загубена възможност, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Това е важната новина от последния доклад, според който американската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие на 2019 г. с 2,1% годишен темп - трето тримесечие подред с ръст от 2% или 2,1%. Силното първо тримесечие тласна растежа за 2019 г. до 2,3%, но това е под постигнатите 2,9% през 2018 г. и под петте тримесечия от средата на 2017 г. до средата на 2018 г., когато капиталовите инвестиции скочиха и икономиката растеше с над 3%.

Какво се случи? Тръмп обвинява Федералния резерв, и анализатори предупредиха в края на 2018 г. за несигурността вследствие повишаването на лихвените проценти и съкращаването покупките на облигации от централната банка. Фед бързо поправи тази грешка и неговата политика не е затегната през последните няколко месеца.

Голямата промяна в политиката беше търговията. Данъчната реформа бе прокарана през декември 2017 г. и Тръмп започна търговската си офанзива през първото тримесечие на 2018 г. с мита за соларни панели и перални машини, последвани от такива за стоманата и алуминия, дрънкането на оръжие във връзка с изтеглянето на САЩ от NAFTA, после митата върху автомобилите, а след това и митническата война с Китай.

Цената на загубения растеж е видна в икономическите данни за 2019 г. Ръстът на бизнес инвестициите, който последва данъчната реформа, постепенно избледня с разпространението на несигурността относно търговската политика. Фирмите ограничиха инвестициите, тъй като не могат да бъдат сигурни във веригите за доставка или разходите за компоненти. Глобалната промишленост понесе удар, тъй като растежът на Китай се забави, което засегна Европа.

Това повлия на САЩ през 2019 г., след като ръстът на частните инвестиции спадна до 1,8% за годината от 5,1% през 2018 г. Вече три тримесечия частните инвестиции отнемат от растежа на БВП, в това число 1,08 процентни пункта за четвъртото тримесечие, въпреки съживяването в жилищния сектор.

Износът не допринесе с нищо за растежа на БВП през 2019 г., като традиционната сила на САЩ в износа на услуги даже отне 0,02%. Протекционистите ще посочат, че през 2019 г. вносът също нараства по-бавно, като по този начин допринася за растежа, тъй като се приспада от БВП. Забавянето на вноса е знак за по-бавен търговски и икономически растеж, а не за възраждане на промишлеността в САЩ, която остава в криза.

Добрата новина е, че икономическият стимул в резултат на дерегулацията и по-ниските данъци успява да компенсира част от цената на търговските търкания. Силният пазар на труда и мощният американски потребител поддържат икономиката да расте. Личното потребление нарасна по-бавно през четвъртото тримесечие, но все пак допринесе с 1,2 пункта за ръста на БВП от 2,1%.

Има признаци, че растежът може да се ускори през 2020 г. Запасите отнеха 1,09 пункта от ръста на БВП през четвъртото тримесечие и трябва да се възстановят в следващите тримесечия. Молбите за помощи при безработица продължават да намаляват, което говори за още по-силен трудов пазар. Федералният резерв води приспособима политика въпреки скромното увеличение на лихвата по свръхрезервите с цел да се поддържа ставката по федералните фоднове по-близо до средата на определения от него диапазон между 1,50% и 1,75%.

Най-добрата новина е паузата в митническите войни. Примирието на Тръмп с Китай ще помогне, а преработеното търговско споразумение NAFTA трябва да намали несигурността относно северноамериканските вериги за доставки. Най-големият риск за растежa може би са президентските избори и възможността за ляв демократичен кандидат. Доверието на потребителите в икономиката се усилва, което ще помогне на Тръмп. Урокът от 2019 г. обаче е колко по-силен можеше да е растежът, ако не бяха търговските битки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Не спори с тъ-по-то ***."Тя е достъпна само за най неуката част от обществото !"Погледни само колко грешки има в това изречение. Не си струва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 4 години
ехеее, много пресоли боба... кво значи истински? .. нещо като истински ***, и това са коренните стари американци, ме върна при Винету и Татанка! Просто хвана вълната в подходящ момент (плюс слабия кандидат срещу него) и единственото хубаво нещо дето направи до сега е че стисна Китай, което беше закъсняло като действие от тях .. и това е ... всичкото друго му е провал и празни приказки! даже 100 метра стена с Мексико не е построил... а американците винаги са били добре с кинтите, много добре знаеш че там е беден тоя дето го мързи да бачка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 15
Боян
преди 4 години
Ти май отдавна не си си пил хапчетата, айде бегом при дъщерите има много работа по заведенията за бързо хранене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Тръмп не е велик. Тръмп просто е истински, за разлика от оджваканите дърти к урви на споменатата от тебе политическа система. Тръмп се обяви за представител на интересите на коренните стари американци и техните разбирания за света, а те пък се оказаха учудващо много ... представяш ли си...? Нас тука (и там) ни убеждаваха, даже много като тебе и моите щерки там поверваха, че в САЩ повечето са феминистки, чужденци и пераси... ;) :lol:И запомни от мене нещо, което и на тях им казах, щото поне едната с половин уста вече си призна, че се усещат като да са по-добре с кинтите от преди 4-5 години: Тръмп ще бъде отбелязан и запомнен като президент, от който започва нов етап в САЩ - хубав или лош, ще видим, но САЩ ще са много различни след Тръмп и едва ли изобщо до избори ще стигат просто некви политици. Даже Републиканската партия няма да е вече същата - и тя започва да излиза от летаргията и да търси ново политическо лице - пак благодарение на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 4 години
тръмп ще го преизберат заради политическата им система и начина на гласуване, а не защото е велик! С малки изключения всички ги преизбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 4 години
Хаахаха... Срещу Мит Ромни и тебе щеха да те изберат, ако имаше поне малко акъл да се задържиш там до тогава...---и теб щеше да те изберат срещу Хилари, некакси си по запазен... заради соца! ... на там пак съчинения си писал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Срещу Мит Ромни и тебе щеха да те изберат, ако имаше поне малко акъл да се задържиш там до тогава... :lol: Тръмп е антисистемен, обеща им, че ще изкърти сичко и ше го прави с нови к урви и не ги излъга - затова и ще го изберат - вярват, че има сили и яко дупе, щото за 4 години ги извади от го вната на обонго, хем между другото - докато водеше вътрешни войни за оцеляване срещу чужди и свои. Сега, след кото смаза говноглавите си опоненти в тила и си развърза ръцете, всички очакват да постигне пълната си програма - Америка юбер алес и Мери Кристмас! Пълно е в САЩ с варващи в това американци и те вече си имат Фюрер... и ще си го избират и за трети мандат, ако ги питат... ;)А ти си клявкай, не вредиш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
https://usdebtclock.org/ Някой да забелязва тази бомба на линка горе? Никой?Който не, него взривната вълна ще отнесе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Американците ще преизберат Тръмп, защото първо гледат в джобовете си, а после четат такива анализи...---тоест с половин уста каза че навремето са преизбрали Обама, защото им е напълни джобовете .... тогава що ревахте, а? ... или викаш пак не сме видели 'истината' овреме ! :)иначе си цар да наместиш фактите върху партийната ти линия ! ама логика, нънци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Колко е смешно, когато някой се опитва по поръчка да убеждава публиката в нещо, в което и сам не вярва. Последно - американската икономика при Тръмп напред ли върви или назад, щото авторите на това матрялче са се оплели като пилци в кълчища...Американците ще преизберат Тръмп, защото първо гледат в джобовете си, а после четат такива анализи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още