IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: След Brexit Великобритания няма да стане данъчен оазис

Ръководителят на института Клеменс Фюст не очаква бързо сключване на споразумение за свободна търговия между британците и САЩ

12:23 | 01.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към централната част на Лондон. <em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Изглед към централната част на Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ръководителят на германския институт Ifo Клеменс Фюст е оптимист, че ЕС и Великобритания ще се споразумеят за задълбочено и широкомащабно търговско споразумение.



„Споразумението за свободна търговия не се подразбира от само себе си", каза Фюст пред Handelsblatt. „Но и двете страни имат силен интерес да постигнат съгласие. Мисля, че в крайна сметка те ще се разберат”.

Икономистът, който преподава в Оксфордския университет в продължение на пет години, смята, че освен търговията, е много важно да бъде запазено тясно политическото сътрудничество в областта на политиката по сигурността, научноизследователското сътрудничество и политиката в областта на климата.

Фюст не вярва, че Великобритания ще се превърне в общо данъчно убежище след Brexit. Въпреки това данъчната конкурентоспособност чрез специални регулации, целенасочени стимули за привличане на многонационални компании и целенасочено преструктуриране на регулациите на финансовите пазари с цел привличане на дейност в страната биха били привлекателни възможности за Обединеното кралство. „Съществува риск от конфликт с ЕС, който настоява за равнопоставеност. Ако няма споразумение за свободна търговия, германската автомобилна индустрия ще бъде един от големите губещи“, казва икономистът.

Ръководителят на института Ifo не очаква бързо сключване на споразумение за свободна търговия между британците и САЩ. „Американската администрация е по-протекционистка. И за разлика от ЕС, Великобритания и САЩ нямат общ регламент и нулеви мита“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още