IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната комисия по хазарта отново с нов състав

Георги Йорданов, досегашният началник на кабинета на финансовия министър, оглавява временно надзора

16:59 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на финансите Владислав Горанов е освободил по негова молба председателя на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев. Това съобщиха от финансовото министерство.

От днес на поста временно е назначен досегашният началник на кабинета на финансовия министър Георги Йорданов. Той ще оглавява ДКХ, докато не бъде намерен друг титуляр, става ясно от съобщението.

Георги Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности. От 2014 г. досега е началник на кабинета на министъра на финансите. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в МФ през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

След разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, е постигнато решение за промяна в състава на ДКХ. За членове на надзорния орган министърът на финансите назначи новите, определени от ръководителите на тези институции, лица.

Това са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС, съобщават още от МФ.

Преди дни стана ясно, че задържаният при акцията на Специализираната прокуратура Александър Георгиев, е освободен срещу "парична гаранция" в размер на 40 хил. лв. Към него има повдигнати обвинения. Според разследващите Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. 

Преди да оглави ДКХ, Александър Георгиев беше заместник-директор на Националната агенция за приходите. Рокадите между НАП, КФН и ДКХ не са новост за управлението на ГЕРБ. Трябва също да припомним, че в началото на 2018 г. Владислав Горанов освободи от длъжност тогавашния председател на ДКХ, без да посочи конкретни мотиви. По неофициална информация обаче уволнението на Огнемир Митев бе заради медийни публикации, които уличават комисията в бездействие спрямо агресивната реклама на хазарт по националните телевизии. Малко след това от МФ публикуваха доклад, според който хазартната комисия извършва неефективен контрол върху игрите на щастието, защото няма специализирана дирекция за тази цел.

През февруари 2019 г. бяха направени промени в правилника на ДКХ, които, според финансовото министерство, произтичат от характера на контролната дейност и сложния характер на административно-наказателното производство във всички етапи, през които то преминава, необходимостта от осъществяване на редица дейности преди и след съставяне на акт за установяване на административно нарушение, изготвяне на проекти на наказателни постановления, засилената контролна дейност и увеличения брой на административнонаказателните дела пред компетентните съдилища и с оглед запазване нивото на контролната дейност и ефективно планиране на процесуалното представителство на Държавната комисия по хазарта.

В началото на 2020 г. финансовият министър Владислав Горанов предложи проект на Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в нашата държава – като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още