IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изтъргуваме коронавируса?

Опитът от предишни епидемии показва, че след като властите овладеят вирусните огнища, пазарните настроения бързо се възстановяват

12:47 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Алчността и страхът са ин и ян на инвестициите. Изблиците на тревожност понякога изкарват от релси дългия подем на пазарите на акции. Периодите на търговско напрежение обаче, страхът относно растежа в Китай, затягането на паричната политика от централните банки и кризите в здравеопазването се оказват сравнително къси, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

На този етап преценката как епидемията от коронавирус ще се развие и евентуално ще повлияе върху глобалната икономика е спекулативно упражнение. Това е преди всичко човешка трагедия, тъй като броят на смъртните случаи нараства, а градове са поставяни под карантина.

Все пак има потенциално сериозни икономически, корпоративни и пазарни съображения. Вирусът предизвиква доста типична реакция на финансовите пазари, която се фокусира предимно върху сектори и компании, които се считат за най-уязвими на риска от скорошен шок на растежа в Китай. Акциите и облигациите на авиокомпаниите, фирмите за луксозни стоки, отдих и пътувания, банките и добивните предприятия спаднаха през последната седмица, тъй като инвеститорите се безпокоят за китайското търсене на потребителски и индустриални стоки.

Глобалните компании със значителни приходи, обвързани с Китай, са под най-голям натиск. Производителите на автомобили, технологичните и потребителските групи, разчитащи на веригите за доставка в Азия, ограничават част от своите операции. Наскоро Apple публикува по-широк диапазон от прогнози за приходите през текущото тримесечие, отразявайки значението на китайския пазар за своите компоненти и продажби.

Инвеститорите се насочиха към обичайните убежища - злато и висококачествени държавни облигации, странейки от някои от по-спекулативните залози в последно време, като високодоходни валути на развиващи се държави и енергиен дълг. Това разбъркване на пазарните карти не доведе до голям спад на акциите по света, като индексът MSCI World се понижи само с около 3 на сто от пика си през януари. Това не е изненадващо. В миналото, след като властите вземаха контрол на вирусните огнища, пазарните настроения бързо се възстановяваха.

Опитът на инвеститорите от предишни пазарни сътресения е, че секторите, които днес изпитват най-голям натиск за продажби, би трябвало да поведат при евентуалното възстановяване, докато държавните облигации и златото ще се разделят с натрупаните напоследък печалби. Този вероятен сценарий означава, че дългосрочните инвеститори имат възможност да коригират своите портфейли и да се възползват от по-евтините цени в определени области на пазара.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още