IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Хаджиев: На българския банков пазар има място за още консолидация

Нефективните банки може би ще търсят начин за придобиване от инвеститор, смята експертът

20:37 | 03.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Тенденциите в банковата индустрия в ЦИЕ и у нас са позитивни. Това мнение изрази Ангел Хаджиев, старши мениджър „Финансово консултиране“, Deloitte България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Регионалните банкови пазари се характеризират с консолидация, силен инвеститорски апетит и спад на необслужваните кредити. Това показват две проучвания на Deloitte за банковия пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Много от регионалните банкови пазари са наситени с банки, които не са в състояние да поддържат ефективни икономии от мащаба в дългосрочен план. Очакваното забавяне на икономиката ще окаже още по-голям натиск върху тези финансови институции и тенденцията за консолидация изглежда се ускорява.

"Предвид спадащите лихви в последните няколко години единственият начин банките да се конкурират е като са ефективни", каза Хаджиев.

"Нашето поколение е свързано с дигиталната трансформация. Апликациите днес освобождават необходимостта от физическия клон, макар и не навсякъде", уточни той.

"На българския пазар се реализираха доста сделки, но все пак още има голяма фрагментация. Има място за още консолидация. Именно неефективните банки, които са под натиск да намерят финансиране, може би ще търсят начин някой инвеститор да ги придобие", смята Хаджиев.

"Първа инвестиционния банка (ПИБ) обяви, че ще търси финансиране през борсата. Необходимостта от свежи пари я има и в топ банките", разкри гостът.

"При придобиването от Банка ОТП на ДСК втората запази името си. В малките населени места необходимостта от клонова мрежа е важна", изтъкна още Хаджиева.

По думите му ръстът на БВП, близък до средните за ЕС нива, както и сравнителното ниската безработица са причината за спада на дела на необслужваните кредити в страната.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още