IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на китайски инвестиции у нас е по-притеснителна от коронавируса

България може да помогне на Китай да диверсифицира експортната си политика, смята Лъчезар Динев

22:47 | 03.02.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

На този етап България не би трябвало да се притеснява икономически от разпространението на коронавируса – износът от страната към Китай се повишава с едва 1.5% през миналата година, посещенията на китайски туристи у нас не са много, както и българските студенти там. Притеснително е обаче, че в момента няма много китайски инвестиции у нас.

Това каза Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Динев китайски инвестиции у нас биха били застраховка в настоящата ситуация. „Ако част от производството на Китай беше изнесено в България, страна членка на Европейския съюз, то бихме могли да диверсифицираме риска на китайските компании при проблем с веригите на доставка“, изтъкна гостът.

"България наистина може да помогне на Китай да диверсифицира експортната си политика", смята Динев.

Той отбеляза, че при неблагоприятно развитие около коронавируса и проблеми в китайската икономика ще пострада Германия, което би засегнало и България.

Според него най-засегнат в Китай ще е производственият сектор. „Дистанционната работа донякъде ще смекчи удара от коронавируса, но при компаниите с производство е необходимо работната ръка да бъде във фабриката и това ще е проблем“, изтъкна той.

Динев отбеляза, че част от компаниите в сектора - независимо дали държавни, или частни - вече са засегнати от американските мита и не успяват да излязат на печалба заради намалението на цените, към което са преминали, за да компенсират тарифите.

„Първа фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай запази част от митата и всичко, което е написано в него, предстои да се случи“, каза експертът.

Според Динев в дългосрочен план американската икономика също ще бъде засегната от митата, тъй като тя не може да създаде толкова много предприятия, които да поемат функциите на китайските фабрики и да потушат необходимостта от тези стоки на фона на рекордно ниската безработица и рестриктивни мерките относно миграцията в САЩ.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Толкова си ***, че две изречения не можеш да вържеш със смисъл, тавариш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
miccaelis
преди 4 години
за китайски инвестиции само мое да почешете коня за гривата, те вече бяха тука и видяха, че с uдиоти и разбирачи кат тия под мене не искат да си имат работа .... Тоя Ватника тъnанара предпочитал "ЕС инвестиции" кой ги пита такива oръфляци кат него кво искат само тва не ми е ясно ?!? ЕС инвестиците са пълна колонизация с концесии, т.е. нещо строено от нас и го дааш по наем безъзвратно то не беха ТЕЦове не беха Летища, ВЕЦове разпродаане и прочеее ще почакаме докат *** & Стоенчовците да се yдавят в собсвените си лaйна и тогаа вече ше бъде късно за квот и да било .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
vlilov
преди 4 години
Китайските инвестиции няма те са всъщност ниско лихвени заеми в инфраструктура и ключови производства на енергия. По добре без тях отколкото с тях, а и трябва винаги да се има едно на ум, Китай са хунвейбинска комунистическа държава и всеки там е длъжен да шпионира за маоистите (пример Хуавей)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Китайските "инвестиции" всъщност основно са изкупуване на ключова инфраструктура и източници на природни ресурси. Мерси. Предпочитам инвестиции от ЕС. Който е работил с китайци, знае какви са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
red6
преди 4 години
Аз не знам дали е притеснително или успокоително... От добрата страна - може да значи, че китайците не могат да пробият и не сме чак толкова бананова република - като част от ЕС. От лошата страна, може да сме толкова ненадеждни и корумпирани, което да идва в повече дори на китайците :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Липсата на китайски инвестиции у нас е по-притеснителна от коронавирусаБоце знае ли какво иска?Първо бяха овчари, после училищата да произвеждат програмисти,първо не иска Боце комунисти, сега китайцитене го благославят с парите си!Мъка, мъка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още