IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимозависимостта между САЩ и Китай е нож с две остриета

Икономическият обмен може да доведе до повишаване на благосъстоянието в двете страни, но може да се използва и като стратегическо оръжие

08:17 | 26.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Избухването на епидемията от коронавирус ни напомни колко икономически оплетени са САЩ и Китай. Политиката също е замесена, тъй като някои във Вашингтон формират стратегии за втора Студена война и икономическо отделяне, пише за Financial Times Джоузеф Най, професор от Харвардския университет и автор на „Има ли моралът значение? Президентите и външната политика от Франклин Делано Рузвелт до Тръмп”.

Икономическият обмен може да доведе до повишаване на благосъстоянието в двете страни, но може да се използва и като стратегическо оръжие. Стратегията за национална сигурност на администрацията на Тръмп определя Китай като стратегическа заплаха. Точно каква заплаха представлява комунистическата държава и колко oплитане с нея могат да си позволят САЩ, пита той.

Разбирането на силата и взаимозависимостта в отношенията между САЩ и Китай зависи от разбирането на стратегическите цели на Америка. Ако печалбата за едната страна в тези отношения е възможна само за сметка на загуба за другата и ако дългосрочната цел на Китай е да унищожи САЩ, подобно на Хитлерова Германия през 30-те години на миналия век, тогава колкото по-малка е взаимозависимостта, толкова по-добре, макар че във военната и екологичните области известна обвързаност ще бъде неизбежна. 

Съсредоточавайки се единствено върху използването на икономическата уязвимост като оръжие обаче стратезите могат да пренебрегнат факта, че взаимозависимостта може също да има положителния ефект от стабилизирането на взаимното възпиране. Наказанието и отричането са централни за класическата концепция за възпиране, но те не са единствените компоненти на разубеждаването. Оплитането е друго важно средство да се накара дадена сила да види, че цената на конкретно действие понякога ще надхвърли ползите, навреждайки както на нападнатия, така и на нападателя.

Например през 2009 г. Народната армия за освобождение на Китай призова правителството да продаде част от огромните доларови резерви на Пекин, за да накаже САЩ задето продават оръжие на Тайван. Китайската народна банка обаче посочи, че това ще доведе до големи разходи за Китай. Правителството взе страната на централната банка. Изсипването на долари на пазара може да постави САЩ на колене, но би имало също пагубни последици за Китай.

По подобен начин в настоящите сценарии, които предвиждат китайска кибератака върху енергийната мрежа на САЩ, икономическата взаимозависимост между двете страни би означавала висока цена и за Китай. Прецизните атаки срещу незначителни икономически цели може да не доведат до директен ответен удар, но нарастващото значение на интернет за икономическия растеж увеличава общите стимули за самоограничаване. Легитимността на китайската комунистическа партия зависи в голяма степен от икономическия растеж, а той от своя страна все повече зависи от интернет.

Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Другата седмица ще бъде много добра за покупка на акции включително и руски. Бързи кинти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
крас
преди 4 години
КИТАЙ И САЩ са като двамата братя близнаци съществуващи във всички религии - ПОЛУКС И КАСТОР , КАЙН И АВЕЛ , СЕТ И ОЗИРИС , ИНГ И ЯНГ .....ЕДИНИЯТ БРАТ Е СМЪРТЕН , А ДРУГИЯТ Е БЕЗСМЪРТЕН. Кой е смъртния и кой е безсмъртният брат в тези два икономически колоса е въпрос на който отговор ни дава обществено икономическата система която е наложена в КИТАЙ и тази в САЩ. ТЕЗИ ДВЕ СИСТЕМИ СА ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ И В НЕПРЕКЪСНАТО ПРОТИВОБОРСТВО. Системата на РЕГУЛАЦИИТЕ срещу системата на свободния НЕКОНТРОЛИРУЕМ пазар.В КИТАЙ регулациите са стигнали до състояние при което държавата се е превърнала в една МАШИНА ОТ РОБОТИ в които на подсъзнателно ниво , чрез учението на Конфуций е вкарана програмата на такъв НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ пред който този на ХИТЛЕР изглежда като детска приказка. Другият брат САЩ е в състояние на явен вътрешнополитически разпад дължащ се на НЕОПРЕДЕЛЕНИЯ МОДЕЛ на развитие в който проблемите на неолибералната икономика и НЕКОНТРОЛИРЕНИЯТ ФИНАНСОВ ПАЗАР, водят света от излизане от една и влизане в друга криза. САЩ бавно но сигурно загива и като държава и като ценностна система. ДРАКОНА ЩЕ ПОБЕДИ, защото е изграден на ценностна система различаваща се съществено от налаганите ни ХРИСТИЯНСКИ НОРМИ НА МОРАЛ , които явно не са достатъчно продуктивни при формиране съзнанието на поданиците на държавите изповядващи тази религия. В КРАЙНА СМЕТКА ВСИЧКО Е БИТКА НА РЕЛИГИИ , БИТКА ЗА ДУШИТЕ И СЪРЦАТА НА ХОРАТА. За съжаление ние /бялата раса/ ГУБИМ ТАЗИ БИТКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Мда ве, правиш вирус, канадците го внедряват, наплюваш го за китайски с прилепски произход, после световната работилница си взема едномесечен отпуск.Ама не става Америка грейт ъгейн, що заводите не се връщат в америка, а си стоят на място.Само твоите спекуланти на Уолстрийт гризват дръвцето,шо далаветата ние зелени хартийки, вие реални стоки почва да драпа на сухо.Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още