IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за компенсиране на инвеститорите защитава активи за 49,5 млрд. лева

Фондът е гарант за доверието в капиталовия пазар, посочи Теодора Дренска, председател на управителния съвет

16:34 | 04.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В края на 2019 г. инвестиционните посредници във Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) управляват общо активи на клиенти на стойност 49,5 млрд. лева, с ръст от 24% на годишна база. Това посочи  Теодора Дренска, председател на управителния съвет на Фонда в изданието на Асоциацията на банките в България.

„Увеличението се дължи основно на нарастването на сумата на незащитените клиентски активи на професионалните инвеститори“, отбелязва тя и посочва, че защитeните от Фонда активи на клиенти са в размер на 2,25 млрд. лева, като банките продължават да управляват най-голям дял от общата сума на защитените клиентски активи при всички участници – 72%.

Дренска отчита, че към 31 декември 2019 г. събраните във Фонда средства са на сума 17,52 млн. лева, инвестирани в ДЦК.

Защита на клиентските активи

Във Фонда за компенсиране на инвеститорите участват 37 инвестиционни посредника, 18 банки инвестиционни посредници и 32 управляващи дружества. От управляващите дружества само четири държат клиентски активи, защитени от Фонда, така общият брой на активните участници във ФКИ към 31 декември 2019 г. е 59.

“Нарастващите суми на клиентските активи индикират за позитивна тенденция в развитието на капиталовия пазар. В края на годината, с решение на управителния съвет, размерът на годишната вноска за 2020 г. беше запазен на ниво 0,05% по защитените финансови инструменти и 0,25% по паричните средства", коментира председателят на управителния съвет на ФКИ. "Така, за 11-та поредна година участниците във Фонда ще плащат наполовина по-ниска от максимално допустимата от закона вноска по финансови инстрменти и за четвърта поредна година ще правят по-ниска вноска по паричните средства”, посочи Дренска.

От началото на 2017 г. управителният съвет на Фонда отговаря и за управлението на Фонда за преструктуриране на инвестиционни посредници (ФПИП), който не е самостоятелно юридическо лице. Основната дейност на ФПИП е да финансира прилагането на инструментите за оздравяване и преструктуриране на проблемни инвестиционни посредници.

Компенсации заради “Матадор Прайм”

Участници във ФПИП са всички посредници, които имат пълен лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги, като техният брой към 31 декември 2019г. е 18.

Вноските към ФПИП се определят от КФН, в качеството ѝ на орган за преструктуриране на инвестиционни посредници, като към 31 декември 2019 г. набраните средства са общо в размер на 110 хил. лева.

През изминалата 2019г. основен акцент в дейността на Фонда беше изпълнението на задълженията му във връзка със задействането на процедурата по изплащане на компенсации от Фонда на клиентите на “Матадор Прайм” ООД.

До задействането на процедурата по изплащане на компенсации на клиентите на посредника се стигна, след като на 11 октомври 2018 г. Комисията за финансов надзор отне лиценза за извършване на дейност, като инвестиционен посредник, на “Матадор Прайм” ООД и назначи квестор на дружеството за срок от три месеца.

На база резултатите от квестурата, на 24 януари миналата година КФН взе решение, с което установи, че по отношение на “Матадор Прайм” ООД са налице обстоятелства за изплащане на компенсации от Фонда на клиентите на посредника, поради невъзможност на инвестиционни посредник да изпълни задълженията си към клиентите по причини, пряко свързани с неговото финансово състояние.

“В резултат на задействането на процедурата след фалита на дружеството, до края на миналата година във Фонда постъпиха 78 искания за изплащане на компенсации от клиенти на “Матадор Прайм” ООД, като законовоустановеният срок за подаване на искания от клиентите на посредника изтече на 1 февруари 2020 г., напомни Дренска и информира, че управителният съвет е взел решения по част от постъпилите искания за изплащане на компенсация.

15 години на капиталовия пазар

Тя отчита, че наред с динамичната работа, свързана с изпълнението на процедурата по изплащане на компенсации на клиенти на “Матадор Прайм” ООД, дейността на Фонда включва събиране на дължимите от участниците вноски в установения от закона срок; управление на средствата на Фонда; събиране и анализ на информацията за клиентските активи, управлявани от участниците в схемата; оценка на експозицията на Фонда.

През тази година се навършат 15 години от създаването на Фонда за преструктуриране на инвестиционни посредници .

За този период той се утвърди като авторитетна организация, съдействаща за поддържане на стабилността и доверието в капиталовите пазари”, посочва Теодора Дренска. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
снимката кърти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още