IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Дания с мащабен ход срещу отслабването на кроната

През януари централните банкери взеха решение да изтеглят от пазара 12,1 милиарда крони, за да предотвратят допълнително отслабване на валутата спрямо еврото

21:41 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gattyimages</em></p>

Снимка: gattyimages

Валутните резерви на Дания са спаднали с над 9 милиарда крони (1,3 милиарда долара) през януари, след като централната банка на страната извърши  най-голямата си намеса на валутния пазар за последните четири години, за да предотврати по-нататъшното отслабване на валутата спрямо еврото, информира Ройтерс.

Датските валутни резерви са спаднали до 426,3 млрд. крони (63,0 млрд. Долара) през януари от 435,4 млрд. крони в края на декември, съобщиха от централната банка.

През януари централните банкери взеха решение да изтеглят от пазара 12,1 милиарда крони, за да предотвратят допълнително отслабване на валутата спрямо еврото, към което тя е привързана. Това беше четвърти пореден месец на интервенции и най-високата покупка на валута от декември 2015 г. насам.

След като бордът на Централната банка на Дания  намали основния институционален лихвен процент през септември, отразявайки понижението на лихвите от страна на ЕЦБ, стойността на короната постоянно намалява до нива, които не са били наблюдавани от 2015 г. насам.

„Въпреки ускоряването на месечните покупки, ние виждаме това като прелюдия към независимо увеличение на датските лихвени проценти“, каза анализаторът на Nordea Ян Сторуп Нилсен.

През 2015 г. от датската централна банка предприеха инициатива за възпрепятстване на чуждестранните инвеститори чрез изкупуване на крони с надеждата, че Дания ще се откаже от фиксирания си курс към еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още