IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ бързат да създадат алтернатива на Huawei

Американски компании са се нагърбили с разработката на софтуер за 5G

11:35 | 05.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

В опит да притъпи доминацията на китайската Huawei Technologies Белият дом работи с американски технологични компании за създаването на напреднал софтуер за следващото поколение 5G телекомуникационни мрежи, пише Wall Street Journal.

Планът ще стъпи на усилията на част от американските телекомуникационни и технологични компании за постигането на съгласие за единни инженерни стандарти, които ще позволят на разработчиците на 5G софтуер, който да върви на машините на почти всеки доставчик на хардуер. Това ще намали, а може и напълно да премахне, зависимостта от оборудването на Huawei.

Компании като Microsoft, Dell и AT&T са част от усилията за постигане на всичко това, твърди икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу.

“По-широката идея е цялата 5G архитектура и инфраструктура в САЩ да се прави предимно от американски фирми”, коментира той. “Тук могат да влязат Nokia и Ericsson, тъй като те имат голямо американско присъствие”.

Съединените щати продължават да твърдят, че Huawei има силни връзки с военните в Китай, което превръща телекомуникационното оборудване на компанията в риск за националната сигурност. Huawei отрича да има каквито и да било връзки и твърди, че оперира независимо.

Кудлоу обясни, че основателят на Dell Майкъл Дел подкрепя силно проекта, подчертавайки, че софтуерът става по-важен за 5G разработчиците. 

“Dell и Microsoft напредват много бързо в разработката на софтуер и облачни възможности, които в действителност ще заменят голяма част от оборудването”, твърди Кудлоу. “Ако цитирам Майкъл Дел: Софтуерът изяжда хардуера на 5G”. 

Всички тези усилия още са в ранен етап и са изправени пред редица предизвикателства, включително обединяването на различни компании с различни приоритети. Клетъчните мрежи са силно специализирани в технологии, които са предимно нови за софтуерни компании като Microsoft и Dell. Но представители на Белия дом полагат сериозни усилия заради потенциалната стойност, която 5G технологията може да донесе на по-широката икономика.

От индустрията твърдят, че инженерните стандарти ще подкрепят т.нар. интернет на нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
CISCO все още са си най-добрите :) Слагаш и забравяш ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Проблемът на хАмерика е мрежата(рутери и т.н.), не програмите.Едно време имаше една фирма, доминираща пазара, по мои спомени Cisco или нещо подобно. Не знам докъде са стигнали с 5Г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
Щом Интел си продадоха 5Г разработките, значи едва ли е работа за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 4 години
стоят рептилите и масоните ... за това нахлуха с динозаври и вар! обаче ми е по интересно от къде ви събират ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още