IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради ниските лихви BNP Paribas свива целта за печалбата си през 2020 г.

Преди френската банка това направиха UBS Group и Credit Suisse

19:31 | 05.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Най-голямата листната на борсата френска банка от гледна точка на активите BNP Paribas е поредният европейски кредитор, който понижи финансовите си цели заради последиците от ултра ниските лихви въпреки силния ръст на приходите от търговски операции, съобщава Wall Street Journal.

Банката понижи целта за печалбата си за 2020 г., като съобщи, че промени в паричната политика са „довели до по-неблагоприятна лихвена среда от очакваното в началото на 2019 г.“. Европейската централна банка понижи основната си лихва с 0,1 процентни пункта до -0,5% и възобнови програмата за изкупуване на облигации през септември.

Съобщението на френската банка показва проблемите пред европейските кредитори и се появява след сходни стъпки на швейцарския банков гигант UBS Group и Credit Suisse Group.

Европейските банки изпитват затруднения през последните години заради трайно ниските лихви, които подкопават рентабилността им. Най-големият дял от приходите на банковата индустрия в региона идват от нетния лихвен доход (НЛД) – разликата между приходите от лихви, които банките получават по отпуснатите кредити, и разходите за лихви, които трезорите плащат по привлечените средства.

BNP Paribas очаква възвръщаемостта от материални активи, която е ключова мярка за рентабилност, да достигне 10% тази година, което е спад спрямо предходните очаквания за над 10,5%. Банката допълни, че приходите от местните й пазари, които включват банкирането на дребно в Италия, Франция и Белгия, ще намалеят умерено заради последиците от нисколихвената среда.

Инвестиционната банка на кредитора обаче се е представила по-добре от европейските й конкуренти и е постигнала ръст на търговските операции, съответстващ на този на големите американски банки като Citigroup и Goldman Sachs Group.

Приходите от инвестиционно банкиране на BNP Paribas са нараснали над два пъти през последните три месеца на годината, с което общата нетна печалба на банката е отбелязала повишение от 28% до 1,85 млрд. евро (2,04 млрд. долара). Те отговарят на очакванията на анализаторите, участвали в допитване на FactSet. Приходите са скочили с близо 12% до 11,33 млрд. евро, подкрепени от скока с 63% на приходите от продажби на ценни книжа с фиксирана доходност. Приходите от търговия с ценни книжа са нараснали до 520 млн. евро спрямо 145 млн. евро година по-рано.

През същото тримесечие година по-рано приходите от търговски операции на банките пострадаха от волатилните пазари заради притеснения от търговското напрежение и ръста на световната икономика.

BNP Paribas се възползва от оттеглянето на някои от конкурентите й в Европа, които пострадаха по-тежко от финансовата криза и кризата със суверенния дълг и от анемичния растеж в региона.

Френската банка съобщи, че ще изплати дивидент от 3,10 евро на акция, което е с 2,6% повече спрямо предходната година. Тя допълни, че приходите на подразделенията й за корпоративно и институционално банкиране и международни финансови услуги, включващи управлението на богатството, потребителските финанси и застраховането, ще нараснат през 2020 г.

Не се очакват разходи по трансформиране тази година, което ще помогне на банката да свие разходите си с около 700 млн. евро спрямо 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Супер, добра инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още