IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Слабото звено на Европа потъва в криза в най-лошото време

Проблемите, които се завихрят в и около България, се случват в неподходящо време, докато правителството е под известно напрежение, посочва медията в анализ

20:30 | 05.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Българският президент и премиер си разменят обвинения в ескалиращ спор за корупцията в страната, който заплашва амбициите й за членство в еврозоната и Шенгенското пространство.

Предизвикано от действията на наскоро избрания нов главен прокурор, противопоставянето подчертава десетилетната битка за влияние в черноморската държава. В центъра й са влиятелни олигарси и заподозрени в организирана престъпна дейност личности, държавни представители, обвинени, че са пренебрегвали действията им, както и прокурори, които имат повече власт от където и да било другаде в Европейския съюз (ЕС), посочва журналистът Слав Оков в свой анализ за Bloomberg.

Събитията се случват в ключово за бившата комунистическа държава време. Тя се бори да сложи край на продължаващия вече 12 години надзор от ЕС върху съдебната система и борбата с корупцията. България се опитва да покаже, че на нейните управници може да се има доверие по редица въпроси, вариращи от банкови политики до граничната сигурност.

„Правителството очевидно е под известно напрежение“, посочва Майкъл Тейлър, старши анализатор за Източна Европа на Oxford Analytica. „Брюксел може и да се притеснява за въвеждането на еврото в още една страна, където на правителството не може много да се вярва“, допълва той пред медията.

Президентът Румен Радев, чийто имунитет е обект на прокурорско разследване, атакува правителството на премиера Бойко Борисов тази седмица заради, по думите му, грешки, довели до разпад на държавността.

„Липсата на воля за реформи, за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, заяви Радев.

Борисов, който е начело на трети кабинет от 2009 г. насам, заяви, че президентът търси конфронтация с правителството.

Президентът и Черепа

София си е поставила цел да приеме еврото в началото на 2023 г., след като първият й опит да се присъедини към „чакалнята“ на валутния блок беше отложен заради съмнения в местните банки. Подобни институционални притеснения блокираха и влизането на България в Шенген. Страната се намира и на дъното на индекса за корупция на Transparency International като най-зле представяща се в ЕС, заставайки след Румъния и Гърция.

САЩ също отправиха критики срещу България. В сряда държавният секретар Майк Помпейо наложи санкции срещу първите българи – съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и неговото семейство, заради участието му в „значителни“ корупционни практики. Миталов издаде през октомври заповед, с която позволява на заподозрян в шпионаж български гражданин да пътува до Москва, където получи орден от руския президент Владимир Путин.

Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Все още у нас битува мнението, че престъпниците са тези, които се облагодетелстват неправомерно от държавния джоб, че са тези, които имат хубави къщи и карат лъскави коли (въпреки че всеки вече трябва да има такава, след като сме в Европа, а не в Русия или Грузия). Това много често е така и безспорно трябва да стане обект на контрол. Но, даваме ли си сметка, поставяме ли границата, там където задължително трябва да има такава? Именно, на какво ниво са човешките права, защитава ли държавата живота и здравето на своите поданици, има ли икономическа свобода?! Това са важните въпроси. Защото и в Германия властта е във връзка с индустрията, и в Италия икономиката сивее, а в Испания банковата система има проблеми, но в социален план са с десетилетия пред нас. Ето защо, когато се рисуват подобни картини, трябва ясно да слагаме разграничителна линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Е иначе как ще има кметове и общински съветници на ГЕРБ. Ами служители? Нали трябва армия за гласуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Спрете с тази манипулация за влизане в еврозоната.Кой ще ни допусне в чакалнята на еврозоната при положение , че БНБ не се е разделила и преодсъпила на ЕЦБ част от НЕЗАВИСИМОСТТА делигирана и от ЗБНБ. Как ще стане това влизане в еврозаната при положение , че две от банките ни не са изпълнили разпорежданията на ЕЦБ . Цеко Минев и Ивайло Мутафчияв ще трябва да се борят с набирането на едни преписани им от ЕЦБ 260 мил. евро!! А Петя Славова с други 46 мил. евро!!!КАК ГИ ВИЖДАТ ТЕЗИ ВЛИЗАНИЯ В ЧАКАЛНИ В КОИТО ВЛАКОВЕТЕ ЗА ЕВРОПА ОТДАВНА СА ОТПЪТУВАЛИ. Промяната на чл. 29 от ЗБНБ не променя с нищо и не преодолява посочените от ЕЦБ проблеми!!ПРЕДИЗВИКВА СЕ САМО ПАНИКА ВОДЕЩА ДА ТЕГЛЕНЕ НА ДЕПОЗИТИ НАМАЛЯЩИ ОТРИЦАТЕЛНИЯ БАЛАНС НА БАНКИТЕ И ПРЕДИЗВИКВАЩИ ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО С ПОКУПКАТА НА ЖИЛИЩА НА ЗЕЛЕНО И ВСЯКАКВИ НЕНУЖНИ СЕМЕЙНИ ИНВЕСТИЦИИ. Това е и целта на акцията по "ПРЕСЪЕДИНЯВАНЕТО " към еврозоната. Не се вързвайте на "законодателните" действията на тези негодници от които нищо не произтича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 4 години
не е врат а е шия ... ордена е по луксозен медал! все тая е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
ААа 2 и 3 немой така! Ако се съкратят търтеите, кой ще гласува за днешните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 63 rate down comment 2
abc
преди 4 години
Съгласявайки се напълно с написаното от колегата, само да допълня-Кому са нужни всичките 256 общини и 28 областни центъра в България?!В голяма част от общините дори училища, болници, детски градини може и да няма, Ноо общински съвети има, общински и областни администрации има!Община Трекляно е с по малко от 800 жители!!!Кой и кога ли ли ще има д****то да направи една истинска административна реформа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 56 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 4 години
Когато правителството НЕ МОЖЕ да се справи с корупцията и да направи ИСТИНСКИ закони,без вратички,то Единствения полезен ход на Г-н Борисов е да съкрати с една трета или една четвърт административния апарат на страната,като започне от НС ,мине през областни и градски управления.Трябва да се отреже поне една от главите на този огромен октопод задушаващ държавата.Защо ли ? -защото всички тия които смучат държавна заплата са всъщност излишни или некомпетентни и второ не се занимават с друго освен какви далавери да измислят,как да отклоняват пари и се облагодетелстват ,в ущърб на обществото.И тъй като населението е намаляло с 2 млн. крайно време е да се помисли как да се намали държавния апарат с една четвърт. Защото чиновниците смучещи държавни заплати са станали повече от работещите,защото мошениците на държавни длъжности са станали повече от честните трудови хора.Може би този процес е невъзможен ,защото този управляващ октопод гласува сам законите за себе си и своите интереси, така че да не го лови закон и наказание.Но ако не се изреже гнилото ,няма как да израсте живото.Г-н Борисов,можете ли да се справите с този проблем?Това означава болезнена реформа или по-важни са изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 3
abc
преди 4 години
Елена, Българският гражданин пътувал до Москва е награден от руския президент с орден, а не с медал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още