IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт

Гласуването премина по партийна линия, като само републиканецът Мит Ромни подкрепи демократите

00:43 | 06.02.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Leah Millis/Reuters/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Leah Millis/Reuters/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп очаквано бе оневинен в делото за импийчмънт срещу него в Сената, спасен от своите съпартийци в Републиканската партия само девет месеца преди президентските избори през ноември.

Той бе едва третият президент, подложен на процедура по отстраняване в американската история. Сега държавният глава спокойно може да продължи с пълна сила предизборната си кампания, която обещава да поляризира още повече американското общество.

Партийната линия на републиканците бе до голяма степен спазена, след като процедурата мина одобрението на доминираната от Демократическата партия Камара на представителите. Гласовете в подкрепа не достигнаха с много за мнозинство от две трети в 100-членния Сенат, необходимо за отстраняването на държавния глава.

Сенатът гласува с 52 на 48 в полза на президента по двете обвинения срещу него за злоупотреба с власт, след като стана ясно, че той е искал Украйна да разследва бившия вицепрезидент и кандидат за президентска номинация на Демократическата партия Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Единствено републиканецът Мит Ромни застана на страната на демократите и гласува срещу държавния глава.

Ако се бе стигнало до импийчмънт, постът на президент щеше да се поеме от вицепрезидента Майк Пенс.

И по двете обвинения сенаторите гласуваха един по един, като председателят на Върховния съд Джон Робъртс съблюдаваше за спазването на вота.

„Президентът Тръмп беше напълно реабилитиран и сега е време да се върнем към работата за американския народ“, заяви в изявление мениджърът на кампанията на Доналд Тръмп Брад Парскал.

Благодарение на неговите съпартийци делото срещу президента премина без свидетели или нови доказателства срещу него. Демократите определиха процеса като измама, а според Тръмп това е опит за преврат и анулиране на неговата победа на изборите през 2016 г.

Днешното решение е една от най-големите победи за Доналд Тръмп срещу Демократическата партия в Конгреса. Това обаче не означава, че предизвикателствата срещу него свършват тук. Опозицията се бори в съда да получи достъп до финансовите документи на президента, изразявайки също така надежда, че неразкритите по време на процедурата по импийчмънт факти за действията му ще убедят гласоподавателите да не му дават втори мандат.

Според последното проучване на Reuters/Ipsos, проведено в понеделник и вторник, 42% от американците одобряват представянето на президента срещу 54%. Това е почти същото разпределение, както когато Камарата на представителите започна разследването за импийчмънт през септември. Тогава одобрението за него бе 43% срещу 53%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 4 години
Да... ше ги изнесе баш пред гласуване за импийчмънт и в изборна година !! Тръмп може да е всякакъв, но не е Президент от 4-ти километър... Там са основно Наполеоновци... Тръмп не е Пл;ювню - в момента подкрепата за него е изключително висока, няма по-избираем човек от него в Щатите. РП няма ни най-малък резон да не залага на него, още повече, че досега никой друг президент не е бил в състояние да постави ДП в такова унизително положение... Единственият, който "недолюбва" Тръмп в собствената му партия е Мит Ромни, който и гласува срещу него..,.. Съвсем скоро ще разберем как ще се разправи с него тръмполина... а последният е безскрупулен, отмъстителен и злопаметен. Така че със сигурност всички, вкл дрътата килърова сврака, които са заставали на пътя му и са слагали прът в колелетата му ще си получат заслуженото, при това с лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 4 години
нищо неочаквано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
george353
преди 4 години
Всеки път когато демитата промълвят раша, гейт, или импийчмънт, рейтинга на Тръмп се качва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
хахахаха, по някога измислиците ти са много забавни ... и как реши че не е долюбван в републиканската партия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Много по-интересно щеше да е - при друг резултат. Въпросът е - срещу какво е изтъргуван тоя категорически вот, при положение, че и в републиканската партия, по-скоро във върхушката и - недолюбват този велик човек? Аз мисля - републиканците са гарантирали подкрепа на Тръмп срещу неговото мълчание. Забелязвате ли, че той не изнесе никакви резултати от неговото разследване за машшшшинациите в украйна? Подозирам, че ако си бе отворил устата, щеше да стане мазало - защото американската политическа върхушка е забъркана в далавери за милиарди !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
При мнозинството на републиканците в Сената, импийчмънта никога не е имал шанс, а и не това беше целта на акцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Демократите се превърнаха в американското Бесепе, само популисти, като Бърни Сандърс, само глупости, желание за пръскане на бюджет за да спечелят още лоу-енд електорат, пропускане на емигранти от юг, поради същата причина и тн. Нищо креативно, целта е само да са на власт.С тая "конкуренция" кой ли ще спечели (не е въпрос).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
mrynmryn
преди 4 години
Тия демократи са като нашето СДС или както се казва сега. Напъват се за някаква тъпя идея, която само да се сгромоляса и да създаде вътрешно напрежение в партията. Ако тоя, бавния, не могат да бутнат, това е показателно колко са зле и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още