IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От „Брикел“ твърдят, че не са замесени в скандала с боклука на пристанище Варна

Предприятието не е получавало отпадъци от фирмата, която е изпращач на контейнерите, казва изпълнителният директор Янилин Павлов

10:23 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Фирма "Брикел", в чиито офиси вчера влязоха МВР и прокуратурата заради съмнения, че гори нередовно внесени от Италия отпадъци, няма нищо общо с боклука, открит във Варна. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Янилин Павлов, изпълнителен директор на „Брикел” ЕАД.

Той бе категоричен, че предприятието не е получавало отпадъци от фирмата, която е изпращач на контейнерите, намерени на пристанище Варна.

„От 24 август 2019 г. сами поискахме да бъде спряно експерименталното изгаряне на РДФ. И от тогава в „Брикел” не са постъпвали за горене каквито и да било боклуци. Ние не носим никаква отговорност за движението на такива”, посочи директорът на фирмата. 

Също така в прессъобщение от компанията заявиха, че е "изключително удобно добре познати предприятия да се замесват в подобни скандали, за да може новината в медиите да изглежда "по-пикантна".

Вчера под ръководството на Районната прокуратура във Варна започнаха процесуално-следствени действия в офиси на ТЕЦ "Брикел"- ЕАД край Гълъбово и на фирмата "Траш юнивърс", която бе установена като краен получател на откритите италиански отпадъци в контейнери на пристанище Варна-запад. Операцията е във връзка с досъдебно производство за откритите 127 контейнера с отпадъци на пристанището в морската столица. 

„Нямаме разрешение да изгаряме такива боклуци. И в момента чакаме да се произнесат разследващите органи”, каза още Павлов. По думите му, когато Брикел е имала разрешение за горене на РДФ, е горяла такива отпадъци и слама. И това е било продиктувано от цената на квотите.

Янилин Павлов обясни още, че няма резултати от проверката на прокуратурата и полицията. „Вчера бяха иззети документи. Оказахме пълно съдействие на разследващите органи – на прокуратурата, Икономически полиция. Случаят е свързан с контейнерите, които са открити на пристанище Варна. Всички документи ние ги предоставихме”, каза още той.

Междувременно екоминистърът Емил Димитров съобщи, че ще бъде създадена нова организация за боклука от чужбина. Димитров обясни, че ще разговаря с представители на всички четири мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъците. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още