IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Меркел наруши най-голямото табу в германската политика

Избирането на нов премиер в Тюрингия с помощта на крайнодесните може да се окаже камъчето, което да преобърне колата

10:47 | 06.02.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест срещу избора на Кемерих в Хамбург. <em>Снимка: Getty</em></p>

Протест срещу избора на Кемерих в Хамбург. Снимка: Getty

Когато наследницата на канцлера Ангела Меркел потегли от Берлин за рутинно мероприятие на Европейския парламент, тя изглеждаше сякаш си взима почивка от драмите у дома. Но преди да кацне в Страсбург, Анегрет Крамп-Каренбауер вече бе изправена пред наистина неочаквана криза – един от регионалните клонове на нейната партия обедини сили с крайната десница, посочва Bloomberg в свой материал.

В Европа дясноцентристките съюзници на партията на Крамп-Каренбауер, Християндемократически съюз (ХДС), се чудят как да се справят с нарастващата подкрепа за крайната десница. Но в Германия, разбира се, тази дилема носи допълнителна тежест, така че когато местен клон а ХДС се съюзи с „Алтернатива за Германия“ (АГ), това разтресе страната и хвърли федералното правителство в смут.

Коалиционните партньори на християндемократите набързо свикаха извънредна среща в събота, на която да обсъдят последствията. По-малкият коалиционен партньор от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обвини ХДС, че е преминала границата, издигайки премиер на Тюрингия с помощта на крайната десница.

Партийните лидери на ХДС бързо се дистанцираха от тези действия. „Депутатите на ХДС в Тюрингия доброволно приеха техните гласове да изберат премиер на провинция, подкрепян от нацисти“, заяви дясната ръка на Крамп-Каренбауер Паул Зимяк в телевизионно изказване. Двамата вече призоваха за провеждането на нови избори в германската провинция.

В момент, когато традиционната американска подкрепа не е особено сигурна, икономическият модел на страната е поставен под въпрос, а Меркел обмисля оттеглянето си догодина, последното нещо, от което Германия се нуждае, е нов пик на крайнодесния популизъм, който разчита на антиимиграционни настроения.

„Днешното решение разедини цялата ни държава“, посочва Зимяк, след като улични протести избухнаха в няколко града, включително и пред централата на ХДС в Берлин.

За Крамп-Каренбауер, известна като АКК, това е нов удар върху нейния авторитет на партиен лидер. Тя категорично отрече съвместна работа с АГ в Тюрингия. Но лидерът на местния партиен клон Мике Моринг все пак обедини сили с крайната десница.

Повече от година, след като пое кормилото на ХДС, АКК не успява да затвърди позициите си, а събитията в Тюрингия само затвърждават усещането за загубата на контрол върху партията. След кацането си в Страсбург АКК дори не е могла да се свърже с Моринг по телефона, посочват запознати, пожелали анонимност.

Засадата на „Алтернатива за Германия“

Тюрингия обикновено остава в периферията на германската политика. Разположена в бивша Източна Германия, провинцията е пример за политическите настроения в тази част на страната от 90-те години насам. Двете силни партии в парламента са Лявата партия – наследница на някога управляващата в Източна Германия политическа сила, и АГ. Центристките партии, които управляват Западна Германия след 1949 г. и след това обединената държава, имат слабо присъствие в Тюрингия.

Драмата се разви в столицата на провинцията Ерфурт, където премиерът на правителството на малцинството Бодо Рамелов от Лявата партия се кандидатира за втори мандат. Неочаквано бизнес ориентираната партия на Свободните демократи издигна и своя кандидатура – тази на Томас Кемерих, подкрепен и от членове на ХДС.

След серия от изненадващи маневри кандидатът на Свободните демократи, която е и най-малката партия в местния парламент, беше избран за премиер от третото гласуване. Кемерих спечели с 45 срещу 44 гласа, което означава, че е получил подкрепа не само от собствената си партия и християндемократите, но също и от АГ.

По думите на Моринг ще има ясно разделение на силите, но малцина повярваха на аргументите му.

Това, което се случи в Тюрингия е уникално за историята на федералната република, посочва Кевин Кюнерт, заместник-председател на ГСДП, който участва в демонстрациите пред централата на ХДС в Берлин.

Сълидерът на партията на Зелените Роберт Хабек, от които ХДС може да се нуждаят, ако искат да управляват отново през 2021 г., заяви, че християндемократите са били предупредени, но въпреки това са решили да се включат в „умишлен съюз с крайнодесни екстремисти“.

А Меркел? Тя страни от вътрешнополитическата сцена, откакто предаде партийното ръководство на АКК през 2018 г. В сряда, когато бурята се разрази, тя беше далеч, на своя правителствен самолет напът за официално посещение в Южна Африка и Ангола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
мислиш ли че неуки *** като вас могат да ме обидят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 4 години
За момента-да. Но да вземем за пример французите. Сега вместо да си направят реформите, които германците направиха преди 20 години, и след времете да станат локомотива на Европа, сложиха жълтите жилетки и няколко месеца стачкуват и още повече спъват икономиката. Може би не всички имат желание да са локомотив и да дърпат другите, щото не е лесно. Може би е по лесно да си седиш във вагончито и да си пиеш фрапето, ракийката или водчицата. Но това ако нямаш комплекс също не е проблем, например Дания и Холандия са си спретнали чисти, уредени, първа класа вагони иизобщо не им дреми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Напротив, всичко, което казваш, е вярно. Германците ще използват целия си този невероятен потенциал. Но, съгласи се, че когато тя е локомотивът на Европа, за всички останали в Европа остава да бъдат нейни вагони не по принуда, а по неизбежност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Защо обиждаш така този гУем меринджей! ОчевАдно е, че е мноУ грамотен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Ти кво искаш да кажеш, че Германия е винова че в Италия,Гърция и Испания хората не обичат да се скапват от работа, но искат да живеят нашироко, да си хапват и пиийват добре. Или че заради Германия, французите вече 20 години не могат даси направят реформите. Иличе евиновна за войните в Африка и Близкия изток, заради които идват бежанци. Или че се чуди как да пусне една тръба от Русия, за да има пиянките кво да ядат. Или че е виновна, че на американците им падат Боенгите, а американците се кефят на германски коли. Германия ли е виновна че източно европейците като нас фалирахме заради разпада на великото СССР и вече 30 години не можем да вкараме ред и закон в държавите си. Иличе вече 4 години англичаните не могат да решатше ли излизат ли или не. Парите от новата програма са за всички, на който му се работи и има желание да се възпоузва от това ще спечели, други които само мрънкат, ще спечелят по малко. Това е живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Аз пък си мислех,че най-голямото табу на дойчовците е да се озъбят на американците,всичко друго е ала-бала работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Ти, изобщо, дали си погледнал какво си написал, не го разбираш, нали? Ето това е бичът на новото време - функционалната неграмотност. Нито можеш да разбереш какво пишеш, нито можеш да разбереш какво четеш. Нали второто е продължение на първото, зелените са продължение на дизелите, и зад двете концепции стоят едни и същи хора - от единия крачол, та в другия. Ама, като си функционално неграмотен, как да видиш каквато и да каузалност в тази картина. Чети, бе, пундек, чети и развивай оскъдната си мисъл, а не само да нареждаш едно и също като ръждясала мотовилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 4 години
не се грижи за моето ограмотяване, очевидно го имам :):)Тоест искаш да ми кажеш че (primerno) фолсваген и другите са ОК да метнат на *** всичките си дизелови двигатели, и понеже им е кофти да го нправят сами ... плащат на Зелените!!!ОООО да, точно така е! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
pinoccio
преди 4 години
Кога ще започнеш да се ограмотяваш, преди да плещиш глуппости, бе? Нали индустриалните фамилии стоят зад т.н. Зелен проект - разчитат на огромния си потенциал - финансов и технологичен, с който да изпреварят всички останали, та било то и върху руините на другите. Сегашната система се износи, бълва само бъгове. Друг е въпросът, че Германия ще изсмуче ресурсите на целия ЕС под егидата на общата европейска политика, за да постигне тези си цели. Отиди да видиш една мощна някога Италия с нейното италианско чудо след войната, не по-малко от германското, в какво се е превърнала. А какво остава за нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Нима твърдиш че група скъсани хипари могат да си осигурят по голямо финансиране от индустриалните фамилии крепящи немската икономика ?е от къде бре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още