IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Не виждам държава с евро да е по-зле от България*

Зелената сделка е голям проблем за България, твърди премиерът

11:39 | 06.02.20 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. <em>Снимка: МС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Снимка: МС

 

"Не виждам държава с евро да е по-зле от България". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Днес Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещата е в контекста на разговорите на Мишел с европейски лидери за многогодишната финансова рамка, която ще бъде дискутирана на извънредна среща на върха на ЕС на 20-и февруари. 

"Българските лекари, програмисти са добре дошли в Европейския съюз, а държавата е инвестирала много, за да ги обучава. Тези, които сме били в социализъм, рязко се отличаваме от тези, които са с евро. Опитаха се да говорят, че еврото е лошо. Чакалнята гарантира банковата система. Не виждам държава с евро да е по-зле от България", коментира министър-председателят. 

Днес депутатите приеха окончателно промените във Валутния закон, с който се изменя Законът за Българската народна банка. Курсът на лева към еврото няма да бъде фиксиран във Валутния закон и ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, след като нашата страна влезне в т.нар. "чакалня на еврозоната".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма да отстъпи от сегашния курс на лева към еврото, след като се присъедини към механизма, предхождащ въвеждането на единната валута. Премиерът беше попитан от български журналисти в Брюксел каква ще бъде реакцията на България, ако други държави от еврозоната не приемат сегашния валутен курс да бъде запазен.

„Ще излезем и ще кажем – няма. Това ще нанесе поражения, примерно на спестявания, на еди какво си, ще го приключим“, заяви премиерът Борисов, цитиран от БНР.

По думите на Борисов по време на разговорите крайъгълните камъни са били финансовата рамка, зелената сделка и бюджетът.

"Зелената сделка за България е голям проблем. Всички знаят, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и колко милиарда трябва да дадем за това. Но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно. До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда", посочи Борисов.

Премиертът заяви още, че писмото на Иван Гешев до европейските институции във връзка с проблемите около екстрадицията на Цветан Василев. "Ние не се месим в дейността на съдебната независима власт. България беше само хвалена за борбата с корупцията", категоричен бе Борисов. 

Премиерът сподели, че не е бил учуден, като чул името на българина, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ заради корупция. Припомняме, че това е съдия Андон Миталов, който е пуснал обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. А относно решението на Миталов Борисов беше лаконичен: "Той е независим. Така е решил".

* Допълнена към 14.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 6
Minka
преди 4 години
"Не виждам държава с евро да е по-зле от България". Аз не виждам друга държава с премиер пожарникар. Толкова години БХ не поема никаква отговорност. Няма и да поеме. Тези, които го избират да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
хаха ... Бащицата лека-полека еволюира ... вече не говори за овчари и козари ... започна да говори за лекари, инженери , програмисти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още