IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Турция остава зависим от чуждестранни заеми

Развиват се негативни политически процеси, които пречат на страната да е регионален играч, посочи изследователят от Хелзинкския университет Халил Гюрханлъ

17:32 | 06.02.20 г. 12
Икономическият растеж на Турция остава зависим от чуждестранни заеми

Според него турската икономика зависи много от чуждестранните кредити, като от ноември 2019 г. досега задълженията са достигнали 25 млрд. долара, а инфлацията в страната е близо до нов връх.

"Турската централна банка полага невероятни усилия, но се виждат и негативни сигнали от свободния пазар в Турция", посочи изследователят.

По думите му моделът на растеж на Турция зависи изключително много от заеми, податлив е на промени в цените на енергийните източници.

"Не бих очаквал голям растеж, защото турският модел е изключително зависим от външни фактори", прогнозира експертът. "Има нарастващ натиск да се намалят лихвите. Централната банка би трябвало да даде по-високи лихви, за да привлече повече чуждестранни инвестиции в Турция, но това се сблъсква с вътрешнопартийните интереси”, коментира той.

Халил Гюрханлъ смята, че за да бъде под контрол инфлацията, трябва да има много подкрепа от централната банка и хазната.

"Инфлацията в Турция не е извън контрол. Очакваме през първите шест месеца да имаме същите нива на инфлация, но контролът върху нея ще се засили повече през втората половина на годината. Турция очаква 8,2% инфлация, но това е нереалистично, по-реалистично е да е около 9%", каза изследователят. "Изглежда че турският икономически модел няма избор, освен да продължи в същата посока да не намалява инфлацията в близко бъдеще", допълни той.

Гюрханлъ подчерта, че намалява подкрепата за турския президент и управляващата партия.

"Последните допитвания показаха, че подкрепата за него е 41%, а за партията му - 33%. Чуват се и много опозиционни гласове сред неговата партия, информира анализаторът. – Това говори за един вътрешен опортюнизъм, който може да доведе до риск за правителството и да се стигне до избори, за които кабинетът не е готов."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Или по-скоро не му стиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
А защо не коментирате, че турците се бият със сирийците за контрол на статегическото шосе М5 в Сирия?А, че турците си отгледаха там собствени главорези?!И Запада нещо спи ли, мързи ли го да си отвори устата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още