IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката централна банка първа в света повиши лихвите през 2020 г.

Това се случва за първи път от май м. г.

19:11 | 06.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чехия неочаквано стана първата страна в света, която повиши лихвите тази година, но ръководителите на централната банка на страната побързаха да съобщят, че повишението ще е последното, предава Bloomberg.

Централната банка вдигна основната си лихва с 0,25 процентни пункта до 2,25%. Това е първото повишение от май м. г. насам и деветото през последните две години и половина. Гуверньорът Иржи Руснок заяви, че дебатът е бил „сложен и дълъг“ и в крайна сметка аргументите в полза на рисковете от ускоряване на инфлацията са натежали малко повече над притесненията от забавяне на световната икономика.

„Решението ни беше трудно, защото обективно все още сме изправени пред дилема. Не допускаме, че инфлационният натиск може да ескалира до степен да се наложи да реагираме с нови повишения“, каза той пред репортери. Чехия Чехия

Повишаването на лихвите доведе до поскъпване на кроната с 0,8% до 24,877 крони за евро, най-високото й ниво от октомври 2012 г. Но ръстът беше почти напълно заличен, след като Руснок заяви, че новата прогноза е за понижаване на лихвите през второто полугодие.

„Изненадващото повишаване бързо се превръща в плахо повишаване“, коментира Пьотр Матис, стратег за нововъзникващите пазари в Rabobank в Лондон. „Може би плахата промяна цели също така да предотврати прекомерно поскъпване на кроната“, допълва той. Чехия Чехия

Решението контрастира с паричните стимули, въведени от Федералния резерв в САЩ и Европейската централна банка. То също така се различава от предпазливия подход в други страни от Централна и Източна Европа, които трябва да се справят с ръста на цените над определената цел.

Повишението следва период, в който централните банкери игнорираха вътрешната си прогноза за по-високи ставки, тъй като се опасяваха, че ново затягане може да подкопае ключовия сектор на промишленото производство в страната.

Публикувани по-рано днес данни показаха, че то неочаквано е намаляло през декември главно заради спада в ключовата автомобилна индустрия.

„Решението беше изненада, тъй като повечето членове на борда на директорите на банката говореха за стабилност на лихвите като най-вероятен сценарий през последните седмици и месеци“, казва Иржи Полански, анализатор в подразделението в Прага на Erste Group Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още