IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панел на ОПЕК+ препоръча ново свиване на петролните доставки заради коронавируса

Очаква се окончателното решение на Русия по въпроса

23:23 | 06.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Технически панел на ОПЕК+ препоръчва временно свиване на добива на петрол с 600 хил. барела дневно в отговор на последиците от коронавируса върху търсенето на енергия. Очаква се окончателната позиция на Русия по предложението, съобщиха трима източници, цитирани от Ройтерс.

Съвместният технически комитет е орган, който не е оторизиран да взема решения, но съветва Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците им начело с Русия. Групата е известна като ОПЕК+.

Картелът и съюзниците му добиват над 40% от петрола в света и предложението за ново понижаване ще съставлява около 0,6% от глобалните доставки.

Министрите от ОПЕК+ не са взели решение за нови действия, но препоръката на всички членове на Съвместния технически комитет, включващ Саудитска Арабия и Русия, е сигнал за напредък към вземането на решение.

„Препоръката е за свиване с 600 хил. барела дневно. Русия поиска повече време за консултации“, каза един от запознатите източници.

Друг източник от ОПЕК заяви, че ако бъде прието от всички страни членки, предложението за понижаване на добива с 600 хил. барела дневно ще влезе в сила незабавно и ще е валидно до юни.

„600-те хиляди барела дневно вземат предвид очакваното възобновяване на петролния добив на Либия и всички сценарии като ръст на търсенето на петрол в други страни“, каза вторият източник и допълни, че предложеното свиване е достатъчно, за да парира очаквания спад на търсенето на петрол заради коронавируса.

Министрите от ОПЕК+ все още не са решили дали да проведат предстоящата си среща, на която трябва да вземат решение за политиката, през февруари вместо на 5 и 6 март, разкриха източниците.

Съвместният технически комитет удължи срещата си с още един ден, след като Русия се противопостави на по-голямо съкращаване на добива и вместо това предлага удължаване на настоящите съкращения.

През предишни години Русия редовно се противопоставяше на ОПЕК, но в крайна сметка се съгласяваше с политиката по време на официални срещи.

Цените на петрола са намалели с над 11 долара за барел тази година до 55 долара, което тревожи производителите.

Саудитска Арабия, която е фактическият лидер на ОПЕК, и други страни членки на картела са притеснени, че продължаващото разпространение на коронавируса може да удари търсенето на петрол и да понижи още повече цените, допълниха източниците.

Мерките, които ОПЕК+ обмисля, включват ново понижаване на производството, удължаване на съкращенията, които трябва да изтекат през март, и предсрочно провеждане на заседанието за определяне на политиката.

Запознати източници от ОПЕК заявиха, че е малко вероятно срещата да се проведе по-рано, ако няма общо съгласие за необходимостта от ново свиване на добива.

В момента ОПЕК+ съкращава добива с 1,7 млн. барела дневно.

Забавянето на икономиката заради епидемията с коронавируса се очаква да намали растежа на глобалното търсене през 2020 г. с между 300 хил. и 500 хил. барела дневно, или около 0,5%, каза във вторник главният финансов директор на BP Брайън Гилвъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още