IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината европейци смятат, че жилищният пазар се развива погрешно

Много хора купуват първия си дом по-късно в живота си, показва проучване на холандската банка ING

13:27 | 07.02.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Над половината от европейците считат, че жилищният пазар в страната им върви в грешна посока, което е ръст спрямо дела им през 2017 г. - 45 на сто., сочи докладът „Жилища и ипотечни кредити“ на холандската банка ING, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Повечето от жителите на европейските страни смятат, че пазарът е недостъпен за тях и по-скъп в сравнение с други страни. Една трета от участниците в допитването на ING са на мнение, че пазарът е неефективно регулиран, което означава, че политиките не разрешават проблемите с търсенето и предлагането на жилища по начин, който прави пазара достъпен за нови участници.

В тази среда хората, които все още нямат собствено жилище, са възпирани от високите цени на жилищата, страха от вземането на голям дълг и вероятното повишаване на лихвите през периода на изплащане на заема.

Хората, които смятат, че жилищният пазар върви в правилна посока, обичайно насочват вниманието си към благоприятните възможности за инвестиции в жилища и добрата възвръщаемост.

Същата група участници в допитването също така смята, че жилищата са достъпни за повечето хора.

Мнозинството от европейците са съгласни, че става все по-трудно за купувачите на първо жилище да навлязат на имотния пазар. Освен това мнозина са съгласни, че цените на жилищата ще продължат да растат през идните 12 месеца, което ще затрудни още повече закупуването на жилище.

Данните показват още, че много хора купуват първия си дом по-късно в живота си, защото им е нужно повече време, за да спестят за депозит и изплащат кредита си по-дълго време.

Наематели, които никога не са имали собствено жилище, казват, че не са сигурни дали ще могат да си позволят дом. През последните десет години цените на жилищата в Европа растат стабилно и това вероятно обяснява защо почти половината (44%) от жителите на страните от Стария континент смятат, че те никога няма да намалеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Само преди десетина-петнадесет години на въпроса колко струва едно жилище следваше автоматичен отговор в западния свят - ние още не сме съвсем в него. Та отговорът беше 100 наема. Сега отговорът е 200 наема по-скоро. Това е видимо увеличение. След 10-15 години ще е ??? 300?? 150??? То и социалното разслоение на хората расте по света, а у нас е доста високо за ЕС. Ние сме с коеф. над 8, както е в САЩ, а в ЕС някои страни са на 3.5 - ще рече 20те процента най-богати да изкарват/получават само 3.5 пъти повече пари от 20те процента най-бедни. Богатите като купуват явно вдигат цените за бедните. Умира и средната класа по света. ФЕД е решил, че иска инфлация и печата пари, ЕЦБ приглася винаги отзад някъде на втори глас. Сега даже без еврозона у нас ипотечните кредити са вече с лихви по-ниски от тези в САЩ, сякаш сме икономика някаква - е как няма да се вдигат цените и как няма да бягат младите. Просто някой в САЩ е решил да образува инфлация и търсене щото видите ли нямало търсене и цените седели все същите. Докога обаче. Това с отрицателните лихви е капитализъм наобратно, което не е социализъм или комунизъм, щото и там лихви имаше макар и фиксирани. Просто е капитализъм наобратно. Докога не знам, а и обръщането на нормално как ще стане пак не знам, демек колко безболезнено. Само предполагам и се готвя доколкото мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Пък и кво съм виновен че имах повече акъл и учих математика и физика, а не икомоника!Защо тогава просто не платиш на някой който разбира т.е Assets and wealth manager, който да управлява парите ти вместо теб, вместо да ги слагаш на депозит с 0.01% лихва или под дюшека. Винаги можеш да го направиш това за част от парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
+ по-високи данъци, за жилища с цел инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 4 години
ако спреш да мислиш извън учебникарските клишете, ще ме разбереш! Кво правиме ако вскички хора се позиционират, вместо да работят истинска работа ? Пък и кво съм виновен че имах повече акъл и учих математика и физика, а не икомоника! Защо трябва слабите математици да ме наказават, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Защо по-зле? Значи печатницата дърпа цените на различните активи нагоре с различна скорост, а не с еднаква. Очевадно е, че най-високо ликвидните активи като акции и облигации винаги ще растат с много по-бързо темпо от ултра ниско ликвидни активи като имотите т.е ако си позициониран правилно печатницата ще то носи постоянна имотна дефлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
+++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
khao
преди 4 години
да си го кажа пак ... доакто не се въведат строги регулации и примерно забрана за продажба на жилищен имот на юридическо лице и някакво ограничение за физическо ... нещата ще стават все по зле при тази печатница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Хората, които смятат, че жилищният пазар върви в правилна посока, обичайно насочват вниманието си към благоприятните възможности за инвестиции в жилища и добрата възвръщаемост.Това търдение абсолютно невярно. Значи ВИСОКАТА цена на нещо значи НИСКА възвръщаемост, а не обратното както твърдите. Такова нещо като добра възвръщаемост и бързо растящи цени няма на този свят... Сега някой може да твърди, че е възможно да се продаде на още по-висока цена и наистина да има печалба в крайна сметка, но това отнема доста време за какъвто и да е било материален актив и вероятността от провал е голяма... В подобен пазар когато спекулата доминира и пазарът е като схема на Понци, като е сега, печеливши ще бъдат ранните инвеститори в схемата, а мнозинството ще пият една студена вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Когато Кристин Лагард, бъде публично линчувана, и ЕЦБ вдигне лихвата, посоката на жилищния пазар, ще бъде правилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още