IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балон ли е Tesla?

Реално това е Биткойн на колела, твърдят анализатори

11:10 | 07.02.20 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В последните дни едва ли ще сте много оригинални, ако кажете, че волатилните акции на Tesla са балон. На практика това е най-обсъжданата тема във всяка една група или мрежа, свързана с финансови пазари. И това изглежда съвсем нормално.

В края на краищата цената на акциите на Tesla скочи над 5 пъти от юни 2019 до февруари 2020 и натрупа около 130% само за около месец през 2020 година (до 4 февруари).

Подобно поведение все повече прилича на Биткойн манията през 2017 и “дот-ком” балона в края на миналото и началото на това хилядолетие. Но дали Тесла наистина е балон и дали достигна своя пик (поне засега)?

Бясното рали на Tesla

Акциите на Teslaсе изстреляха в космоса в последните дни, седмици и месеци. Ето само част от постиженията на акциите на производителя на автомобили, след като удари 4-годишно дъно от 177 долара на 3 юни 2019 (данните са до 4 февруари):

  • 444% ръст за 8 месеца

  • 130% ръст от началото на 2020

  • 40% за 5 работни дни

Подобно ценово движение няма как да не провокира дискусии за финансов балон.

Все пак трябва да споменем, че всички тези постижения бяха последвани от най-тежкия ден за акциите на Тесла, откакто компанията стана публична. На 5 февруари 2020 Тесла се срина с 23%, което едва ли бе сериозна изненада, на фона на бясното рали напоследък.

Пазарна капитализация

Тесла добави около 60 милиарда долара към пазарната си капитализация само за около седмица. Това е повече от стойността на компании като Micron, AMD, General Motors, Biogen и Charles Schwab.

Капитализацията на Tesla надхвърли тази на Oracle. Компания, която има нетен приход от 10 милиарда долара само за последната година. В същото време за цялата си история компанията на Илон Мъск има негативен нетен приход от 6,5 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Импе, не бъди такъв.Хоратя вярват!Ще ходим на Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Ти обясни: на базата на какво компания, неспечелила и цент за 12 години, въпреки всички субсидии и привилегии, начело с мошшшшеник и наркоманец, трябва да струва и 10 зеленички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
Преди година казвах, че реалната стойност на акциите на теслата е едноцифрено число. Засега не виждам никакви основания да променя мнението си. Ако питаме цитираният *** на какво основание смята, че акцията ще стигне 7 Б, какво ли ще отговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 25
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хаха, и на базата на какво се изказа така смело?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 13
Varfor
преди 4 години
Балон е, разбира се. Не е единствената компания "въздух под налягане", но е очевиден пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още