IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топливо“ АД увеличи разходите за персонала с 55% за две години

Засега това се отразява само в повишение на разходите, но не и на производителността, защото компанията остава на загуба

13:51 | 07.02.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
„Топливо“ АД увеличи разходите за персонала с 55% за две години

„Топливо“ АД е увеличило разходите за персонала с 55% за последните 2 години до 13,5 млн. лв. за 2019 г., показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ АД.

Само за 2019 г. повишението на разходите за персонал е с 26% на годишна база след 21% повишение за 2018 г.
В отчета на е уточнено дали има повишение в броя наети или увеличението на възнаграждението е на съществуващия брой служители. Възможно е увеличението на възнагражденията да се случва след застой в размера на възнагражденията преди това и дружеството да е било принудено да се бори за задържане на служителите си, като качи възнагражденията до пазарните или над пазарните нива.

За 2015 г. разходите за персонала например са били 6,83 млн. лв., а сега са 13,5 млн. лв., което е повишение с 98% за четири години. 

„Топливо“ АД намалява загубата с 1,9 млн. лв. през 2019 г. поради липсата на обезценки за 2,5 млн. лв., каквито имаше в одитирания отчет за 2018 г. Резултатът за 2019 г. е загуба от 4,6 млн. лв., при загуба от 6,5 млн. лв. преди година.

В неодитирания отчет за 2018 г. загубата беше само 4,9 млн. лв., но в одитирания бяха включени обезценки и тя набъбна до 6,5 млн. лв. Предстои да видим дали одиторът ще начисли обезценки в одитирания отчет, който трябва да бъде публикуван до 31 март 2020 г.

Консолидираните продажби за 2019 г. са 207 млн. лв. при ръст с 22% на годишна база.

Компанията търгува с отоплителни и строителни материали в размер, както и с газ и течни горива. Изложена е на конкуренция както от големите магазини  от типа „Направи си сам“, така и от малките локално силни магазини, но също от стотиците местни доставчици на отоплителни материали и големите вериги бензиностанции. Това прави измислянето на стратегия за противодействие срещу гъвкавата и разнообразна конкуренция доста трудно начинание.

Основен акционер с дял 73,42% е „Синергон холдинг“ АД.

Акциите на „Топливо“ АД поевтиняват с 37% на годишна база до 2,3 лв. за акция и 12,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.


 

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Quandt
преди 4 години
Нищо ново под слънцето. Топливо е и ще продължи да бъде нерентабилна компания, генерираща загуби в името на покриването им чрез положителен инвестиционен поток от разпродажбата на ДМА. За съжаление или не, това е отново проявление на феномена "да прецакам миноритара", изглежда доста познат за фондовата ни борса и предприемаческата ни действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още