IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въведените в експлоатация жилища у нас в края на 2019 г. с 10-годишен връх

В София пуснатите на пазара жилища през миналата година са нараснали над два пъти

17:21 | 07.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

4474 жилища в 1057 сгради и обща полезна площ от 442 360 кв. м са били въведени в експлоатация у нас през последното тримесечие на миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-високото им ниво от последното тримесечие на 2009 г. насам, показва справка в историческите данни на националната статистика. Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. сградите са с 335 повече, или с 46,4%, а жилищата в тях нарастват с 2 101, или с 88,5%.

Само в София в експлоатация между октомври и декември 2019 г. са били въведени 881 жилища в 129 сгради и обща полезна площ от близо 100 хил. кв. м, а след столицата се нареждат Варна и Бургас със съответно 699 и 639 жилища. Пловдив е на четвърто място с 443. В Благоевград са въведени в експлоатация 104 сгради с 309 жилища в тях. Жилища Жилища

Най-много са въведените в експлоатация тристайни жилища – 38,2%, следвани от двустайните с 37,5%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 2,7%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие на миналата година със стоманобетонна конструкция са 76%, с тухлена – 19,9%, а с друга – 3,5%. Само 0,6% са били панелни жилища.
Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (75,2%), следвани от жилищните кооперации (18,2%). В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. се наблюдава увеличение на броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и сградите от смесен тип, докато броят на новопостроените вили намалява.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през четвъртото тримесечие нараства с 81,4% в сравнение със същото тримесечие на 2018 г., а жилищната площ се увеличава с 84,7%  и достига 315,6 хил. кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 98,1 кв. м през четвъртото тримесечие на 2018 г. на 94,4 кв. м през същото тримесечие на 2019 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Враца - 158 кв. м, и Силистра – 137,2 кв. м, а най-малка - в областите Велико Търново – 55,2 кв. м, и Плевен – 71,2 кв. м.

Общо в цялата страна миналата година са били въведени в експлоатация малко над 12 хил. жилища, като броят им нараства с почти 49% спрямо 2018 г. Най-много са въведените в експлоатация жилища във Варна – 2408, следвана от Бургас с 2122 и София с 1497. В Пловдив в експлоатация са въведени 1279 жилища. Въведените в експлоатация жилища в столицата през тази година са нараснали над два пъти в сравнение с 2018 г., когато са били 506, показват изчисления на Investor.bg.

Общата площ на въведените в експлоатация жилища през миналата година е била 1,134 млн. км. м, като тя нараства с 51,5% спрямо 2018 г. От тях 197 хил. кв. м са били съсредоточени във Варна. В София общата площ на въведените в експлоатация жилища през 2019 г. е била малко над 163 хил. кв. м спрямо малко над 45 хил. кв. м година по-рано. Бургас е на трето място със 161 хил. кв. м, а въведените в експлоатация жилища в Пловдив през миналата година са били с обща площ от 118 хил. кв. м. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
Чудех се, защото често чувам за тези 3-4%, дали това е след данъци и поддръжка или след като наемател си тръгне и остави "каша" за над депозита...Всеки път когато чуя за тях се сещам и за прочутата достъпност...В крайна сметка, стакмистиката ще покаже как стоят нещата за 1-то тримесечие, а до тогава - ще се изсипят доста статии, интервюта, коментари... в подкрепа на голямата далавера всеки да си осигури кибритена кутийка в София (много е вървежно новото строителство и е качествено, СТРАШНА работа), може и за под наем да я дава (да изкара 3-4%, да е инвеститор), може и заемче да тегли за 15-тина години (че банките какво ще ги правят толкова много пари, трябва някой да купува балонизирани активи, че иначе тая маса пари какво ще я правим)... и те така.Ако някой има отношение към тези 3-4% нека разясни моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Все още се продава добре.Причината е основно една.Българинът е финансово неграмотен, за голяма част инвестиция може да бъде само недвижима собственост, която изчислена през наем носи 3-4% на година, общо взето колкото инфлацията, само бъдещата по-висока (евентуално) стойност на имота би била някакъв плюс. Повечето държат парите "на влог", някои купиха имот, основно апартаменти, а една много малка част инвестира и в друго. Масовия българин е наплашен, че някой ще го измами все и тича да купува апартаменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
nikolovnn
преди 4 години
Аз пък се чудя друго - дали всъщност статистиката, която показва увеличаване на покупките в края на 2019г., не визира точно тези, новите, влезли в експлоатация в края на годината (сиреч сега са им приключили сделките)?И ако това е така, колко реално нови сделки има през 2019г.?Аз лично си мисля, че продажбите не вървят толкова добре, колкото се опитват да ги представят всички заинтересовани. Затова и в края на първия месец и началото на втория в тази медия се появяват толкова много статии, интервюта, твърдения...в полза на добрия пазар - да надъхват, но май не се получава...поне според мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
bvg
преди 4 години
Тая паника сега, която се насажда с валутния борд е за да се тикнат хората към покупка на недвижими имоти, че има яко в малинова долина студенткски град и кръстова вада килии за продаване и то все на наши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
За мен всичко е мижи да те лажем. Защо? Няма никаква национална стратегия демографска. Кога и как ще спрем спада и застаряването. Къде ще живее народа в бъдеще. Кога и с колко ще расте населението някога си - кога ли!? Ето в Турция само 7 процента е селското население. Ръст 1.5-2 процента годишно там. У нас как ще стане в бъдеще? Сега 1 процент спад. Неписан закон е , че само няколко големи града се развиват и всичко бяга в тях. Интерсно ква война ще водят с Русия нашите натовци новоизлюпени дето са натикали половината население в 5 града и то точно младите. Убиха селското стопанство с реформата, която върна земята ама никой не си я работи ами всеки избяга у градо и чака рента и плюе, че му била малко рентата и не стигала за апартамент у София, че и земята евтина и т.н. За да се каже малко или много се строи трябва да се има пред вид каква е възрастта на жилищата, какъв е максималния срок на използване на различните жилища- панелни, ЕПК, тухла? Каква е структурата по градове на жилищата, на населението? От там какви са перспективите и така нататък. Без това рискуваме в един момент да се получи цяло десетилетие без строителство поради демографски колапс или пък още по-големи разлики в цени, защото примерно половин България ще се мести у Софийското поле според накаква си там стратегия липсваща. Това пазара го оставете. Пазара си е пазар, ама и акъл си трябва и модели и стратегии и прогнози. Интересно как смело подхождат много хора. Ами ако се окаже, че за да е чист въздуха в София повече от 1 милион не трябва да живеят там? Или пък закрием тецовете 2025та и района на Марица-изток отиде по дяволите. Как разбирате коя цена е нормална у нас? Доходите са ниски - ДА, но и растат много над икономиката и БВП, а това е невъзможно без рисково голяма инфлация и при криза ще стане зле. Да не говорим, че за млади работещи семейства освен пазар и кредити и т.н. трябва и държавна политика за подпомагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
От мен ти съвет, ако можеш да си го позволиш направи го още сега, бягай от гетото докато си що годе здрав, иначе може да ти излезе крива сметката на старини и някой друг да се радва на инвестицията в двата апартамента. Имаш ли възможност да печелиш без да си в София, задължително се възпозвай, ще си съхраниш здравето, нервите, културата и много други полезни неща дето се губят неусетно в големия град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Много ясно, 2 тристайни х 120 к евро са почти половин милион лева.Парцелче няколко декара с къща някъде южно от Стара Планина, един як ремонт и си ти. И пари ще останат да позавъртиш в някое р2р.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 10
фиг.1
преди 4 години
Достъпни имоти колкото щеш. В по-малките населени места. Но ако си решил да живееш на пъпа на София, плащаш колкото ти кажат и не се оплакваш. Няма европейска столица с евтини имоти. Аз самият съм решил когато се пенсионирам да си продам двата софийски апатамента и да си купя нещо евтинко в провинцията. Ще ми останат и доволно парички за ракийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Напомнят ми на един продавач от пазара до нас - не останаха, следващия които е на ред да заповядаааааааа (няма никой пред сергията цял ден). Желание и реалност са две различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
Да не си помислите, само че цените са нереални, и че има балон на пазара на жилища. Имотите са достъпни, вашите разходи за последните 10 години, спрямо вашите заплати са още по малки, и покупателната Ви способност се е увеличила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още