IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър: Преговаряме за завод с Tesla

Страната ни е с амбиция да има завод за електромобили и да произвежда батерии и акумулатори, твърди Емил Караниколов

14:52 | 07.02.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg.jpg</em></p>

Снимка: Bloomberg.jpg

България води преговори за евентуален завод в страната с компанията пионер в производството на електромобили Tesla. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за в. "24 часа". В него той обясни за амбициите на страната.

“Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и да видат какво можем да предложим", коментира министърът.

Завод за автомобили или производство на батерии

Караниколов уточнява, че страната ни има две цели – да приюти завод за електромобили и да произвежда батерии и акумулатори.

"С Tesla бихме започнали и производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори", посочва той

Новината е изненадваща на фона на липсата на каквато и да било информация от компанията. През миналата година от Tesla обявиха, че стъпват на пазарите в Източна Европа, най-вече в Словакия, Хърватия и Сърбия, но чрез отваряне на шоуруми и сервизи, а не толкова чрез производствени бази. Последната инвестиция на компанията беше открита в Китай. Строи се нова база и в Берлин.

Със сигурност от Tesla имат планове за България – в Пловдив вече е построена първата зарядна станция в страната на мериканския пионер в сферата на електрическите превозни средства. Както Investor.bg първи съобщи, тя е на паркинга на хотел „Империал“.

Неслучилата се мечта VW

Според Емил Караниколов все още нищо не е загубено, след като Volkswagen няма окончателно решение къде ще строи нов завод.

Investor.bg припомня, че  България беше в шортлистата като една от възможните дестинации на новата база на компанията до момента, в който VW избраха конкурента – турския град Маниса. Плановете са замразени заради военната операция на Турция в Сирия.

"България остава на разположение. Готвим писмо, с което да ги уведомим как е приключила 2019 г., да им дадем актуалните икономически параметри за България. Но решението си е тяхно", информира за новата инициатива на страната ни икономическият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Volkswagen, Tesla - бля, бля. Аз не знам и тия дето са дошли как я карат, не ги ли е малко страх, като виждат как Политици и Прокуратура дружно атакуват бизнеси и фалират големи играчи. Но може би разчитата на това, че ще се оплачат в техните посолства и съответно онези ще си защитят фирмите инвестирали в България, като ще викнат Бойчо за обяснение. Затова атаките са предимно към Български играчи и дружества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Frosty
преди 4 години
"Тесла" определи като фалшива новина обявени преговори за производство у нас16:30 | 07 февруари 2020 | 2 коментараСподеляне "Не е приятно, когато един министър започне да генерира фалшиви новини", написаха от "Тесла България" на Фейсбук страницата си по повод тиражираната информация, че с компанията на Илон Мъск се разговаря за откриване на нейно производство в България.Само преди три месеца Мъск обяви, че компанията е предпочела Берлин за изграждането на първата си фабрика в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
За да дойде, какъвто и да е голям инвеститор,е нужно да се промени законя за продажба на земя. Навсякъде където има големи чужди инвеститори, те искат сигурност, и да могат да придобиват земя, защото утре ако вкарат милиони, и милиарди, а не притежават нищо за тях това е несигурност. Това важи в пълна сила за производствата. В държавите от Западна Европа, когато инвеститор посети банка с цел кредитиране за бизнес, банката първо му иска нотариалния акт, за земя, че той има земя, и така и банката си подсигурява кредита. В България нарочно нищо не се пипа, по тези закони, защото нашите продажни политици, не желаят конкурентен пазар, на производители и всякакви бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Sharky's
преди 4 години
https://***.facebook.com/teslabul/photos/a.246001269511074/611467952964402/?type=3&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 5
itest
преди 4 години
муахахахахахахахаха...... какви палячовци са само тия български полит-имитати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
khao
преди 4 години
вместо кибертрък, накрая от завода ще почнат да излизат само бели мерцедеси!... което според песента е първата автономна кола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
да пуснат на мъска как Бащицата чупи дъска и му дават девети дан в южна корея , после в евксиноград на агнешко с картофи и завоЪт е наш ... може и ивана да му пее на ушенце на мъска , да видиш какви автомобили ще почне да проектира , кибертръкса ще бледнее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още