IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Warner Music Group подаде документи за IPO

Основните инвеститори вероятно ще предложат само мажоритарен дял от компанията

17:28 | 07.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Warner Music Group, звукозаписната компания, която стои зад звезди като Ед Шийрън и Бруно Марс, подаде документи за първично публично предлагане, пише Bloomberg.

Подкрепяната от милиардера Лен Блаватник и базирана в Ню Йорк компания подаде проспект за IPO за 100 млн. долара, но вероятно сумата ще се промени, тъй като е предварителна и е ползвана, за да се изчислят таксите.

Блаватник и други инвеститори не подсказват колко книжа планират да продадат. Но се очаква да задържат контрола си върху компанията, позволявайки същевременно на Warner Music да набере средства за придобивания и други сделки, твърди източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен.

През последните години продажбите на музика растат благодарение на ръста на платените стрийминг услуги на Spotify Technology и Аппле. Това подкрепи стойността на музикалните компании и върна инвеститорите към звукозаписната индустрия.

Миналата година Vivendi обяви, че е продала миноритарен дял от Universal Music Group, най-голямата музикална компания в света. Купувачът е група, водена от китайската Tencent Holdings. Тази трансакция оцени бизнеса на около 33,6 млрд. долара.

Блаватник разполага с нетно състояние в размер на 25,1 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Той купи Warner Music за 1,3 млрд. долара през 2011 г., когато музикалната индустрия беше на дъното след 15-годишен спад.

От 2015 г. насам приходите от продажби на компанията са нараснали с 50 на сто. Фирмата отчете нетна печалба от 268 млн. долара за фискалната 2019 г. при 4,48 млрд. долара приходи. Apple и Spotify са донесли около 27% от тези приходи.

Morgan Stanley, Credit Suisse Group и Goldman Sachs Group са поематели на IPO-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още