IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ изпрати седмицата със знакова сделка за дела на КТБ в Булгартабак

Продажбата повдига много въпроси, включително и защо не се даде никаква публичност, коментира анализатор

17:54 | 07.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха последната за седмицата сесия без да поемат в една посока. Търговията през цялата седмица не беше особено активна, като се случи едно по-съществено събитие – продажбата на дела на Корпоративна търговска банка (КТБ), която фалира през 2014 г., в Булгартабак.

В края на сесията водещият индекс SOFIX се понижи с минималните 0,08% (0,43 пункта) до 569 пункта.

Широкият BGBX40 се повиши с минималните 0,07% до 112 пункта.

Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT изтри 0,13% до 134 пункта.

Равнопретегленият BGTR30 добави 0,09% до 521 пункта.

Най-силен натиск върху водещия бенчмарк оказаха акциите на Индустриален холдинг България, които поевтиняха с 2,83%, и на Адванс Терафонд, които изгубиха 1,6% от цената си.

Същевременно, от останалите компании, включени в индекса, акциите на Химимпорт добавиха 2,22%, а на Елана Агрокредит – 1,78%.

Най-голяма подкрепа на широкия индекс оказаха акциите на Зърнени храни България, които поскъпнаха с 6,5%, както и на Холдинг Света София, които добавиха 4,8% към цената си.

Същевременно натиск върху индекса оказаха акциите на Хидравлични елементи и системи, които изтриха 3,7% от стойността си.

Голямата новината от капиталовия пазар през тази седмица безспорно е, че на цени под 5 лева за акция синдиците на КТБ най-сетне продадоха дела, който банката притежаваше дълги години в капитала на „Булгартабак холдинг“ – дял, който беше натрупан на десетократно по-високи цени. За по-късопаметните ще припомня, че в последните месеци преди изпадането на банката в несъстоятелност акциите на “Булгартабак“ се търгуваха много близо до цена от 100 лева за акция”, коментира за Investor.bg Владимир Малчев, съосновател и брокер на ценни книжа в Up Trend.

Според него продажбата повдига много въпроси - защо тя се осъществява чак сега след такова обезценяване на акциите на тютюневия холдинг, както и защо без да се даде никаква публичност на предлагането и как на борсата моментално се намери купувач.

Владимир Малчев посочва, че акциите на Софарма, които бяха търгувани изключително активно, са разпродавани заради незадоволителните резултати за първия месец от годината. Той обаче прогнозира спадът на продажбите да бъде наваксан в следващите месеци.

Позитивизъм преобладаваше при акциите на Стара планина холд и М+С хидравлик, където явно инвеститорите заложиха на възстановяване на темпа на продажбите и акциите се изстреляха с 4-5%, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Според него продажбата повдига много въпроси - защо тя се осъществява чак сега след такова обезценяване на акциите на тютюневия холдинг, както и защо без да се даде никаква публичност на предлагането и как на борсата моментално се намери купувач.Има ли смисъл да коментираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още