IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма тайни споразумения за еврозоната

Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решение на Еврогрупата от юли 2018 г., заяви финансовият министър

14:57 | 08.02.20 г. 5
<p>
	Финансовият министър Владислав Горанов.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната, заяви за БНР финансовият министър Владислав Горанов. Той се противопостави на тезата на проф. Стив Ханке, че страната ни не трябва да въвежда еврото и припомни, че това е втората валута в света след долара.

Горанов бе категоричен, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.

Ето как Горанов отговори на въпроса дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е поискано нещо допълнително и неизвестно за обществото, за да получи зелена светлина за еврото:

"Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на Еврогрупата от юли 2018 година. Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2  и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по скоро в сферата на спекулациите".

По-рано в интервю за БНР професор Стив Ханке, наричан "бащата на валутния борд", каза, че България не трябва да се присъединява към еврозоната и допусна, че може да има тайни споразумения, които ще наложат на страната дискриминационни условия.

"Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза Ханке.

Припомняме, че миналата седмица Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
kony
преди 4 години
Защо през април?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Има ли нормален човек да вярва на този горе на снимката, с образование от легендарната с корупццията си и Паричко Мадамов, получено дистанционно, а сега се прави на докторант в УНСС, та им дадоха едни седем милиона с Борисов за уж фалиращия университет, казано от Стати Статев, за когото се откриват доста пари и имоти в Гърция.НА ПОЛОВИН дума не му вярвам на този неморален субект горе, който в конфликт на интереси живее на далавера и окото му не мига, който лъже, крие и маже. Единствената ми надежда е, че скоро ще лъснат той и Борисов в целия си "блясък". За МенТа, Цветанов (днес доста морал изля по БНР) и други подобни не говоря. Вкупом ще започнат, че те не са знаели НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Норвежците, пропусна норвежците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Това с евро зоната си е чиста ФЕЙК НОВИНА. БНБ не само не е преодстъпило част от СУВЕРИНИТЕТА си върху банковата ни система на ЕЦБ, но не е изпълнило и дадените от нея предписания касаещи банките на ЦЕКО МИНЕВ , ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ и банката на ПЕТЯ СЛАВОВА. КАК БЕЗ ДА СА ПРЕОДОЛЯНИ ТЕЗИ ИЗИСКВАНИЯ ЩЕ КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ЕВРОЗОНАТА БЕ?! Без преодоляване на тези изисквания промените на чл.29 от ЗБНБ са напълно БЕЗСМИСЛЕНИ И НИКОМУ НЕНУЖНИ!!Ясно е, че се създава паника за да се развържат едни 85 милиарда спестявания вкарани на депозит в банките, които висят в баланса им със знак МИНУС. Започва голямото купуване на имоти на ЗЕЛЕНО, на щяло и нещяло целта на която е да се наместят едни пари пъшкащи на депозит в банките. Така не само се решават частично проблемите с балансите на банки , но има и ръст на икономиката. АПРИЛ МЕСЕЦ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАК СА ВИ ГЪБАРИЛИ ГОРАНОВ И КРИСТАЛИНКА КОЯТО ПРИПЪШКВА НЯКОЛКО ДНИ В ДЪРЖАВИЦАТА НИ , ЗА ДА РЕШИ ЕДНИ ПРОБЛЕМИ КОИТО ГОРАНОВ Е ШЕФА НА БНБ РАДЕВ НЕ БЯХА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРЕВЪРТЯТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
хаха... никакви фокуси нема ... всичко е ловкост на ръцете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още