IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаменей: Иран трябва да увеличи военната си мощ, за да предотврати война

Върховният ирански лидер определи американските санкции срещу страната му като "криминален акт"

15:41 | 08.02.20 г. 4
<p>
	Аятолах Али Хаменей.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Аятолах Али Хаменей. Снимка: EPA/БГНЕС

Иран трябва да увеличи военната си мощ, за да предотврати война, заяви върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей на среща с командири от военно-въздушните сили и определи американските санкции срещу страната му като „криминален акт“, предава Ройтерс.

„Трябва да бъдем силни, за да предотвратим война срещу страната. Нашата слабост ще насърчи враговете ни да атакуват Иран“, каза Хаменей, цитиран от държавната осведомителна агенция ИРНА.

Ислямската република обеща да увеличи военната си сила въпреки растящия натиск от западните страни да ограничи капацитета си във военната област, включително програмата си за балистични ракети.

Напрежението между Техеран и Вашингтон нарасна от 2018 г. насам, когато американският президент Доналд Тръмп се отказа от споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, въз основа на което Техеран прие да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигане на санкциите.

„След революцията целта им е да ни спрат да имаме силна армия и военно-въздушни сили, но погледнете ни сега. Ние дори строим самолети. Превърнахме натиска им във възможност“, каза Хаменей, цитиран от държавната телевизия.
Иран отбелязва 41-та годишнина от Ислямската революция, която свали от власт подкрепяния от САЩ Шах Мохамед Реза Пахлави през 1979 г.

Вашингтон въведе отново парализиращи санкции, чиято цел е да спрат целия износ на петрол от Иран, твърдейки, че се стреми да накара страната да преговаря за постигането на по-обхватна сделка.

Хаменей, който определи американските санкции като „криминален акт“, забрани на ирански представители да водят разговори, ако САЩ не се върнат към споразумението и не отменят всички санкции. Той допълни, че страната му трябва да отдалечи икономиката си от зависимостта от износа на петрол.

Иран и САЩ бяха на ръба на война в началото на януари, когато най-видният генерал в Техеран Касем Солеймани беше убит при удар на американски дрон срещу конвоя му в Багдад.

Техерен отвърна с ракетни атаки срещу американски мишени в Ирак.

Иранска телевизия съобщи, че 80 „американски терористи“ са били убити, а американски хеликоптери и военно оборудване са били повредени, но Вашингтон отрече при нападенията да е имало жертви, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Виж сега ще ти издам малко тайни. Сред нас живее скрита раса от рептили, земята е плоска, континента австралия не съществува а корабите на марс са анимация на дисни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 4 години
БЪРКАШ МЕ НЕЩО С БЛЛЯД***ВЕТЕ. За Лавров янките са "ПАРТНЬОРИ" с които те работят съвместно не само на МКС Мир , но и в Сирия , в Ирак и ИРАН...... Не някой друг а точно БЛЛЯД***ВЕТЕ сервираха от Сирия със самолет в Багдат за отстрел ген. КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ. Помня как се отнесоха с всички повервали им.Христоматиен пример за тяхното предателство е МИЛОШЕВИЧ. Не ми се иска да мисля кой стои зад БОТОКСА Путин, но знам твърдо , че и те са една ПОДОБНА НА НАС КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА в която банковата система е филиал на ФЕД и МВФ, а 90 % от икономиката им е притежание на ОФШОРКОВЦИ с американски , английско и израелско гражданство. Повярвай ми, че съм напълно наясно какво се случва в този хазарски каганат.НИЕ ПРОСТО СМЕ КИТКИ В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ. А ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ СА ФАКТИТЕ ТАКИВА КАКВИТО СА. Ако искаш повече подробности за сваленият в Афганистан самолет изпълняващ функциите на команден център на американските дронове , можеш да потърсиш на ключова дума свързана с този който изпълни присъдата на ген Касем Сулеймани - Майкъл Д'Андреа. Изпърженият в катастрофата Майкъл Д'Андреа е участвал не само в мъченията , но и в екзекуциите на много ислямисти. Това бе палача на МАЙК ПОМПЕО. Забележи промяната в поведението на Тръмп и Помпео след тази "катастрофа" отнела живота на 86 офицери от ЦРУ. ТРЪМП СЕ СТРАХУВА ЗА ЖИВОТА СИ, КАКТО И ЗА ЖИВОТА НА НЕГОВИТЕ СЪВЕТНИЦИ /зет му Къшнър и дъщеря му Иванка/ И УВОЛНЯВА ВСЕКИ В КОЙТО ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН СЕ СЪМНЯВА В ЛОЯЛНОСТ.Започва да прилича все повече на обсебеният преди края на живота си от страх бащица на народите.ДЕМОКРАТИТЕ без съмнение ще продадат и очистят ТРЪМП за обещаните от Иран 80 мил. долара. В САЩ отстрелването на президенти е национален спорт. Така стоят нещата без чувства и емоции и без залитане в една или друга посока. СВЕТА НЕ Е ТОВА КОЕТО НИ СЕ ПОДНАСЯ В МЕДИИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хахаха!Кажи бе, с конкурс ли ви намират??Хаха!На партизанските игри на яз. Копринка, в дисциплина най-празноглав папагал, повтарящ всяка тролска глупост.Поне пускат ли по някоя копейка или за спорта само?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
крас
преди 4 години
А ТАЗИ НОВИНА ФЕЙК ЛИ Е : Загина офицерът от ЦРУ, координирал ликвидирането на Сюлеймани.На 28.01.2020 год. в Афганистан е свален самолета, който е играел ролята на команден център на дроновете с които са били ликвидирани както ген. КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ , така и БЕН ЛАДЕН. Всички 86 човека от екипажа в това число и високопоставеният офицер на ЦРУ Майкъл Д'Андреа ръководил операцията по убийството на СУЛЕЙМАНИ са били изпържени. Носещият в джоба си смъртната присъда издадена му от Али Хаменей американски президент ТРЪМП е в ужас. На страната на персите са и демократите, които с удоволствие ще им го сервират. ЗА ТРЪМП ИДВАТ ЛОШИ ВРЕМЕНА особено след необявената БАКТЕРИОЛОГИЧНА ВОЙНА срещу ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ!В Китай е въведено военно положение . Какъв ще бъде ответния удар срещу САЩ ще разберем до изборите в началото на ноември. Ще бъде истинско чудо ако Тръмп стигне до тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още