IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансират ли интересите новите регулации за имотите в Airbnb

Подобни промени не бива да бъдат част от Закона за туризма, смята Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“

10:42 | 10.02.20 г.
<p>
	Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Имам съмнения, че не е намерен правилният баланс между интереса на собствениците на имоти, които ги отдават под наем, и интереса на другите обитатели в сградата. Това каза Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът е по повод новите регулации, които се обсъждат. Комисията по икономическа политика и туризъм прие промени в Закона за туризма, които предвиждат имот да бъде отдаван в платформи като Airbnb и Booking само ако има съгласие от поне 50% на собствениците на имоти в сградата. 

„Факт е, че това да се живее и да се извършва бизнес в една жилищна сграда е много сериозна симбиоза, която трябва да бъде обсъдена, тъй като има от една страна социални интереси на хората, които живеят в сградата, и бизнес интересите на тези, които искат да печелят“, посочи тя.

Гостът коментира, че в българското законодателство все още не е формулирано какво е краткосрочен наем, средносрочен и дългосрочен наем.

„Тази промяна е възможно да бъде в полза на собствениците, които не желаят да отдават имоти за краткосрочно ползване“, добави още Перфанова.

Тя смята, че подобни промени не бива да бъдат част от Закона за туризма, тъй като те са свързани по-скоро със собствеността, отколкото с правата за отдаване на имот в туристическия сектор.

„Когато говорим за управлението на една сграда, можем да говорим за институционалното ниво и нивото на управление в самата сграда“, отбеляза гостът.

По думи на Ирена Перфанова нещо, което е задължително за всяка етажна собственост, е вътрешен правилник на сградата, в който да залегнат много механизми, които да позволяват взимането на определени мерки.

„Сигурността при отдаване на имот под наем е основен проблем за собствениците в етажната собственост. Друг казус е състоянието на общите части в сградата, както и шумът и неправилното стопанисване на имота“.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още