Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: Ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало с Наредба Н-18

Финансовият министър и бизнесът обсъждат наредбата за касовите апарати

   1| 2    
0
 
4
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
От НАП дали са направили оценка колко ще струва на бизнеса повишаването с 1лв. на събраните данъци.Според мен при тези цени на СУПТО,които повечето не се продават,а се дават под наем за по 1100 лв./год. за всеки лев увеличение на събраните данъци,бизнесът ще даде още поне един.И как ще контролират малкия магазин дали издава КБ за всяка продажба.А то има ли и смисъл?Ако дойде проверка от НАП винаги има за какво да наложат глоба.Изискванията са толкова ***,че за да се спазват трябва да има назначен човек да се занимава само с касовия апарат.Каквито са изискванията за хипермаркетите,такива са и за малкия магазин с един продавач.Доста малки и не толкова малки бизнеси вече затвориха,работниците са на борсата,собствениците в чужбина.Не знам да има друга държава с такава система,освен Русия.Там започнаха след нас и я въведаха миналата год,но за малките бизнесис до 5 работника-роднини има големи облекчения.Могат да изберат да плащат патент,който не е малък,но пък не се занимават с касови апарати,СУПТО и т.н.До колкото знам така е и в Турция.и с новата наредба един магазин 20 кв. ще плаща 200 лв. патент,най много да плати глоба 1000 лв. и да го затворят за 1 м.,ако данъчните не са корумпирани,ама данъчните ще се спукат от командировки,а това са доста разходи.Разумен патентен данък за малките фирми с до 2-3 работника е много по-ефективно и евтино за бюджета решение.
0
 
13
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Време е да започнете със СЪКРАЩЕНИЕ НА ТАЗИ ОГРОМНА БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА!!Хвърлихте едни ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА за въвеждане на електронно правителство!! ПАРИТЕ ГИ НЯМА , А БЮРОКРАЦИЯТА СТОИ НА АМБРАЗУРАТА И НЯМА ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ ПОЗИЦИИТЕ!!Това са потенциалните гласоподаватели на които плащаме и ЗДРАВНОТО и ПЕНСИОННОТО осигуряване. Нито визиите на Нинова , нито пък вашите предвиждат някаква реформа, която да минимизара бюрокрацията ТАЗИ БЮРОКРАЦИЯ ЩЕ ИЗЯДЕ НАС , НО РАНО ИЛИ КЪСНО И ВАС.
0
 
6
 
10
преди 1 година
Некомпетентно управление. Те са в 1950 година, като манталитет.
0
 
10
 
9
Императорът до: bertram
преди 1 година
Реално някои правят дребен бизнес БЕЗ да имат фирми, БЕЗ касови апарати, БЕЗ да плащат данъци, осигуровки, каквото и да е... ама те са хелекторат и там не се бара. Преди година и половина ли беше- журналистическо разследване за един с кафененце в Баталова воденица - на 200 метра от районния НАП - именно такъв - фирма няма, касов апарат да не говорим - и си бачка пичът 15 години. Репортерката го пита: "Данъци плащаш ли?", той и се смее в очите: "Кви данъци ма, душа - ти като плащаш данъци, нещо повече ли си от мене?" - Е, тоя, още си е там - и във всяко гето има абсолютно незаконни магазини, заведения - ама за тях нали няма закони? Пък легалния бал търговец още малко в здника му ще бръкне ей-тоя червенобузият бклук !!!!
0
 
5
 
8
troika до: doba
преди 1 година
Или му е дошъл акълът в главата или някой му го е набил.
1
 
6
 
7
преди 1 година
Виждам удивителна гъвкавост в позицията на Влади. На какво се дължи може само да гадаем.
0
 
10
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Репликата на Горанов: Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея, ще я перефразирам по следния начин: "Ако липсва желание у държавата за справяне с монополите и има неразбиране към философията на малкия бизнес, е по-добре да приеме определени нива на сивата икономика".
1
 
27
 
5
bertram до: troika
преди 1 година
Реално тези, които работят 5 за 4 и 'не чукат' те проблем с наредбата нямат. Слагат там една програма или един касов апарат за парлама, вкарват си в него 20-50% от оборота , а останалото 'на ръка'. Тези без фирми също нямат проблем - продават си от гаража на село и не им дреме. Тези, които точат ддс в големи размери също нямат проблем всичките им схеми са с фактури по банка и съучастие на проверяващи... та реално излиза,че проблем имат тези, които искат да я спазват наредбата....
2
 
15
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
В праволинейния стил на министъра ще кажа, че смятам сивата икономика за по-малкото зло от това, което наредбата се опитва да причини на бизнеса.
2
 
11
 
3
преди 1 година
Да се махне изцяло тази наредба 18, тя се опитва да наднича в тефтера(и под юргана) дори най-малкия продавач на банички и закуски, да бъдел и той онлайн с НАП, всяка секунда онлайн. Както Горанов му вика - да има определено ниво на сива икономика, това е един вид държавна помощ за малките и дребни фирми и магазинчета. Защото била и кауфланд ги смачкаха с по над 100 обекта всяка в цялата страна.