Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Върховенството на закона в Полша е във все по-голяма опасност

Правителството на управляващата партия "Право и справедливост" се опитва да постави съдебната система под политически контрол

0
 
0
 
6
Mit1 до: Mavi Goz
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Може да спатасклавоч, но по-добре ЕС, отколкото ОТДЕЛНИ дребни и немощни държави под огромното влияние на САЩ, Русия, Китай и т.н. Сами, даже и силни държави като Испания, Франция, Австрия не могат да се опълчат на една компания като Гугъл, Фейсбук, камо ли на цели държави. Така, че избирайте това, което е или в пъти по-зле?!
0
 
0
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Според мен САЩ дърпат Полша подмолно за тези неща. Разделяй и владей.
3
 
8
 
4
преди 7 месеца
Поредната илюстрация какъв, всъщност, спатасклавоч е ЕС.... И тепърва ще се носят последствията от глобалистката оргия, която една трансатлантическа клика си устрои на европейска земя. До тук всичко беше ОК, докато управляващите в Германия и Франция се целуваха с кенийчето в Уайтхауз. Сега обаче предстои да се види как ще живеят заедно под един юрган държави, които имат различно отношение със (и към) САЩ, щото за никого не е тайна, че ударното приемане на неподготвени и неузрели за такъв ангажиращ съюз държави се случи под натиска на САЩ и те най вероятно са и винаги ще бъдат на пряко управление от САЩ. Тогава - бахтисъюза европейски... :lol:
7
 
1
 
3
Бидонойл до: Императорът
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Щеше да си по-доволен ако прокуратурата и съда бяха подчинени на Бойко Борисов ли?
1
 
5
 
2
преди 7 месеца
В България съдебната система е дотолкова независима, че е на практика държава в държавата. Резултатите ги виждаме всички: прокуратурата и съда бойкотират открито законите, които трябва да прилагат.
2
 
7
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ние пък с нашия еднокамарен парламент какво разделение на властите имаме? Спечелилото мнозинство освен в изпълнителната власт е с двата крака и в законодателната власт. Пример е новият закон за хазарта, който бе прокаран за едно късо кафе време. Може да е добър закон, може да е в услуга на обществото, но става въпрос за механизма на разделение на властите. Съдебната власт пък я налазват разни НПО-та и бият тъпана на Орлов мост и мътят водите на Перловската река. Или пък съдебната власт е лоялна по някакъв начин на предходните управляващи, които към момента са в опозиция - пак имаме формално разделение на властите. Всичко опира до културен код. Ние с нашата малка, почиваща на братовчедски принцип на споделяне на благата страна, трудно можем да реализираме този постулат на Монтескьо. И си играем на демокрация. Даже това разделение на властите е противопоказно и деструктивно, защото саботира всяко дошло на власт правителство. Това е за страни, които са люлките на демокрацията. След дългогодишен тоталитарен контрол, какъв е културният код на едно общество като тези в Източна Европа? Затова всички имат проблем със съдебната система - и Орбан, и Качински, и словаци и чехи, за нас да не говорим. В тези общества дори да има разделение на властите, то ще е формално, докато братовчедите не се забравят. Да не говорим, че за малки и уязвими на външен натиск страни, разделението на властите ги превръща в разграден двор за външна намеса. Всеки може да дойде отвън и да размаха тоягата на върховенството на закона така, както той го разбира. Законите не са уравнения, където задачата или е решена, или не. Пример е уличеният съдия Андон Миталов. Може да е всякакъв, но той не извършва нищо нередно според нашето законодателство. Това, че руснаците и американците си имат своите тайни войни, нас не ни засяга.