IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ отново пласира петгодишни ДЦК при отрицателна доходност

Още 200 млн. лева държавен дълг е поет през февруари, съобщи БНБ

17:21 | 10.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската народна банка проведе поредния аукцион за продажба на петгодишни лихвоносни съкровищни облигации в размер на 200 милиона лева, съобщи на сайта си централната банка. Това е трета емисия от началото на годината, с която е преотворен аукционът на петгодишни ДЦК от началото на 2020 година.

Отново беше постигната среднопретеглена отрицателна доходност този път в размер на -0,14%, след като на предния аукцион за първи път в историята на търговия с български ДЦК те бяха пласирани при -0,11%.

Така от началото на 2020 г. България вече е пласирала 600 млн. лв. дълг при максимално заложени в бюджета за годината 2,2 млрд. лв.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 341 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 56 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,71. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100,53 лв. на 100 лева номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност в размер на – 0,10%.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение бяха одобрени поръчки в размер на 200 млн. лева номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 56 млн. лева при следните цени на 100 лв. номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите:

В аукциона участваха девет първични дилъри на ДЦК.

От Министерството на финансите отчитат, че на проведения аукцион са пласирани ДЦК при съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на -0,14%, която е рекордно ниска за този матуритетен сегмент.

Спредът спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е в размер на 49 базисни точки.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 69,5%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 23,0%, застрахователните дружества с 2,5% и други инвеститори – 5,0%, отчете финансовото министерство.

Ведомството на Владислав Горанов ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Пенсионните фондове инвестират при ОТРИЦАТЕЛНА доходност - тежко ни и горко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още