IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще усети ли световната икономика забавения растеж на Китай

Разпространението на коронавируса няма да се отрази на хотелиерския бизнес в страната ни, посочи Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика

18:59 | 10.02.20 г.
Ще усети ли световната икономика забавения растеж на Китай

Преките ефекти от коронавируса за България не биха били толкова големи, колкото непреките. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

„В търговско отношение стокообменът между България и Китай е близо 2,5 млрд. долара за 2019 г. по предварителна информация. В структурата на българския износ обаче наблюдаваме преобладаващо суровини, докато 5% от вноса се пада на отоплителна и охладителна техника, 2-3% са ел. уреди и 5% са осветителни тела“, информира той.

Георгиев съобщи, че около 30 хиляди туристи от Китай ни посещават на година. “Потенциалът е голям, но той все още не е оползотворен“, посочи изпълнителният директор на Института за икономическа политика.

Именно поради тази причина Ясен Георгиев смята, че разпространението на коронавируса няма да се отрази на хотелиерския бизнес в страната ни.

По думите му обаче, ако заводите в Китай продължат да бъдат затворени, техните наличности ще бъдат изчерпани, а това в един краткосрочен план може да доведе до известен недостиг и съответно покачване на цените за някои стокови групи.

„Всичко зависи от това как китайските власти ще успеят да тушират напрежението“, коментира изпълнителният директор на Института за икономическа политика.

Ясен Георгиев е на мнение, че непреките ефекти за България биха могли да се окажат по-големи от преките. Той напомни, че според различни изследвания една трета от ръста на световния БВП се дължи на Китай, а очакванията за тази година са, че китайският растеж ще се забави до стойности, които не са виждани от 30 години.

„Дори и без вируса очакванията бяха за по-слаб растеж в Китай. А световната икономика не е свикнала на толкова бавен растеж на Китай и съвсем естествено този по-бавен растеж ще се прехвърли към ЕС, а от там и към нас“, обясни изпълнителният директор на Института за икономическа политика.

Още по темата за отражението на коронавируса върху българската икономика, както и какво може да очаква страната ни от Зелената сделка на Европа гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още