IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sprint и T-Mobile печелят съдебната битка за сливането си?

Преди над 20 месеца двата оператора обявиха плана си за сливане, което скоро може да стане реалност

09:36 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

T-Mobile US Inc. е напът да спечели одобрението на съда за оцененото на 26,5 милиарда долара поглъщане на Sprint Corp., предава Bloomberg, като се позовава на източник с познания по темата. Така компанията ще победи във водено от няколко щата дело, което се стреми да блокира променящата индустрията сделка за операторите.

Решението би било огромна победа за T-Mobile и неговия собственик Deutsche Telekom AG, както и за SoftBank Group Corp., компанията майка на Sprint. Комбинираната компания, която ще работи под името T-Mobile, ще има регулярна месечна база от около 80 милиона абоната и ще играе в същата лига като AT&T Inc., която има 75 милиона абонати, и Verizon Communications Inc., която има 114 милиона.



Сделката е победа и за съоснователя на Dish Network Corp. и председател Чарли Ерген, който купува активи от двамата оператори, за да създаде нов оператор. След като основният бизнес за сателитна телевизия на компанията е в упадък, Ерген натрупа множество честоти, за да изгради съвременна мрежа.

Акциите на Sprint се изстреляха с до 70% до 8,16 долара в разширената сесия. Книжата затвориха в понеделник на ниво от 4,80 долара. Акциите на T-Mobile поскъпнаха с 12% до 93,99 долара.

T-Mobile и офисът на прокуратурата в Ню Йорк не са отговорили на молбите за коментар, а Dish и Sprint са отказали такъв.

След сливането T-Mobile ще има повече спектър - честотите, чрез които се предават безжични сигнали - от всеки друг оператор. Този по-голям капацитет ще даде предимство на комбинираната компания, тъй като индустрията преминава към следващото поколение безжична технология, много по-бързият 5G стандарт.

Съдебната победа се случва почти две години, след като сделката беше обявена за първи път. Съдебният процес беше последното голямо препятствие за обединението, след като компаниите си осигуриха благословията на регулаторите от Федералната комисия за съобщения и отдела за антитръстови разследвания на Министерството на правосъдието. Компаниите все още се нуждаят от одобрения от Калифорнийския съвет за комунални услуги и федерален съдия във Вашингтон, който трябва да подпише споразумението на Министерството на правосъдието.

Общо 13 щата и град Вашингтон заведоха дело срещу предложеното сливане на двата оператора в съда в Южен Манхатън. Те се опасяват, че сделката ще доведе до ръст на цените за потребителите. Малко преди Коледа и двете страни направиха заключителните си изявления.

T-Mobile и Sprint вече обявиха сливането си през април 2018 г. Но пред него винаги се появяваха нови пречки. Регулаторните органи одобриха сливането, но с високи цени: наред с други неща T-Mobile и Sprint трябваше да предадат предплатените си лицензи на телевизионния спътников оператор Dish, който трябва да изгради нов четвърти оператор на пазара. Dish също ще може да използва мрежата на T-Mobile в продължение на седем години при много благоприятни условия.

T-Mobile и Sprint бяха най-агресивните американски оператори по отношение на ценовата конкуренция през последните години, принуждавайки AT&T и Verizon да следват редица техни стъпки, като прекратяване на договори за услуги и приемане на неограничени планове за данни. Предлаганото сливане попадна под обстрела от законодатели и защитници на потребителите, които заявиха, че то ще доведе до по-високи цени и по-малко услуги, особено за бедните и провинциални потребители.

Компаниите преследваха сливането си от няколко години, но предложената сделка беше отхвърлена на два пъти като антиконкурентна по време на управлението на предишната администрация. След като Федералната търговска комисия одобри сделката, иск подаде група прокурори от демократите. Тогава Министерството на правосъдието също даде своето одобрение, което доведе до рядко разделяне между щатите и федералното правителство по отношение на прилагането на антитръстовото законодателство.

„Това е точно този вид мега сливане, причиняващо вреда за работните места и потребителите, което нашите закони за антитръстовото законодателство са предназначени да предотвратят“, заяви главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс по онова време.

Главният изпулнителен директор на T-Mobile Джон Легере се опита да се справи с това, като обеща компанията да не повишава цените в рамките на идните 3 години. Той спомогна за преобразуването на T-Mobile в индустриален модел и представи поглъщането на Sprint като начин да се конкурира с индустриалните лидери Verizon и AT&T.

Легере обяви през ноември, че ще предаде поста си на главния оперативен директор Майк Сиверт през май, но смята да остане в Борда на комбинираната компания.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още