IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната електрификация може да редуцира вредните емисии с 60% до 2050 г.

Проучване показва, че до 2050 г. ще е необходимо 75% от наличния производствен капацитет да работи с електричество

21:25 | 11.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Широкото електрифициране на някои от най-замърсяващите отрасли може драстично да намали количеството парникови газове, изхвърлени в атмосферата, показва съвместен доклад на BloombergNEF, Statkraft AS и Eaton Corp.

Пренасочването на транспорта, сградите и индустриалния сектор към използване на електричество вместо изкопаеми горива като енергиен източник може да намали вредните емисии в Европа с 60% в периода между 2020 г. и 2050 г.

Докладът добавя акцент върху индустриалното отопление като източник на замърсяване, влошаващо качеството на атмосферата, и насърчава политиците да приемат нови инструменти, които да се справят с емисиите в тази област.

Проучването обръща внимание на пренебрегвани части от икономиката, чийто въглероден отпечатък представлява значителен дял от общите количества в глобален план. Това предполага, че достигането на нулеви емисии, към което се насочват лидерите на Европейския съюз (ЕС), ще бъде невъзможно без промяна на начина, по който се произвеждат циментът и стоманата.

електрификация електрификация

Тези индустрии започват да разглеждат водорода като алтернатива на въглищата, както като гориво, така и за техните химични процеси.

Промяната на начина, по който населението отоплява домовете си и подборът на горивата за автомобилите също ще допринесе за „изчистването“ на енергийните мрежи в Европа.

BNEF изчислява, че до 2050 г. ще е необходимо 75% от наличния производствен капацитет да работи с електричество. Енергийните системи също ще трябва да бъдат по-гъвкави при промяна на моделите на потребление.

„Законодателите ще трябва да подкрепят укрепването и разширяването на мрежата, за да се справят с по-големите обеми на енергия и увеличаващия се дял на възобновяеми източници, както и използване на батерии и други източници на гъвкавост за балансиране на системата“, посочва Алберт Чън, ръководител „анализи“ в BNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
еее ... има си и стандартните за ЕС възможности за зареждане ... измислили са го холандците ...https://lightyear.one/lightyear-one/импе , не знам колко ще е ефективността , експериментират ... те са спечелили в състезание с други проекти . парите са от дарители , не чупят държавни пари ... виж идеята на фондът дето ги подпомага ...https://carbon.xprize.org/prizes/carbonс дървета само нема да стане импе . в някакъв дългосрочен план 10-20 петилетки горите ще помагат , без да са единствено решение , ама трябват доста по-кардинални действия . щото и газчицата отделя парникови газове , има места дето въглищата все още са незаменими . не е една беля . а парниковите газове са около 50 на брой ... :))) ... не е само въглероден диоксид ... нали ги видя онези сладури с фермата за водорасли . ако успеят да го интегрират във фуражите , няма да е зле ... ще видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
И по мое мнение в България и ЕС има "зелени" организации, чиито членове не са ходили един път в гората. Тъжно е разрешаването на реални проблеми като незаконна сеч и сметища да разчитаме на такива продажници. Не знам какво ще стане в бъдеще, но да видим резултатите от ITER и водородните централи. Не всички алтернативи са свързани със слънчеви панели. Може да ти звучи "научна фантастика" ни мин. година Китай тестваха в ниска орбита EmDrive (прототип на двигател, който произвежда енергия без гориво и нарушава познатите закони на физиката). В ITER, освен ЕС участва и примерно Русия. Има още много за откриване и ще стане по-бързо ако големите работят заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Ако една кола ще се зарежда само от една черна плочка на покривът си, то трябва да и направят и дупка в подът, та шофиорчето да тича като Фред Флинстоун. Колко точно ток ще генерира една черна плочка на покрива? А ако няма слънце, какво правим? Това да правят бетон от пушек, как го виждаш и каква е ефективността - не е ли милион пъти по-лесно да набоцкаме яко пауловнийки около ТЕЦ-ът? Ама не - екоталибаните всякакви безумия ще измислят, за да усвояват пари - фалшив газ, при положение, че си имаме природен, бетон от пушек, при положение, че винаги има място за още дървенца, да не говорим за ебасиводораслите, дето поглъщат 10 пъти повече СО2... ама там няма финансова далаверка, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
слънчице , вятър ... такива неща импе . ток да искаш ... :))) ... къде се затри грета ? знам , че следиш дали ходи на училище в петък . контролираш и поведението изкъсо ... вижда ти се нестабилна ... вчера виж какво зачетох , някакви хубавци ще експериментират , да улавят въглерод от димните газове на електроцентрала и ще го депонират в бетон ... :))) ... https://spectrum.ieee.org/energywise/energy/fossil-fuels/carbon-capture-power-plant-co2-concreteа за онези холандци зачете ли дето кола са направили хептем без зареждачки , само на слънчеви панели . верно скъпичка иде , ама ние в БГ не бързаме , рано или късно идат и туканка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
В Инвестора обичат да правят ток с ВЕЛОСИПЕДНИ$***, все ще се справят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
В Инвестора обичат да правят ток с ***, все щее се справят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
И откъде ще вземете това електричество, крeтени? А тоя водород? То ако можеше идиoтията да генерира електроенергия, европейските политици и журналисти щяха да обезпечат енергийното потребление на цялата планета... ама такава иновация още няма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 4 години
Индустриалната електрификация + ЕС Власт = ... регулация на вредните емисии в ЕС(каквото и да значи това).'BNEF изчислява, че до 2050 г. ще е необходимо 75% от наличния производствен капацитет да работи с електричество'А тока от какво ще се добива?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още