IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският енергиен министър: „Северен поток 2“ ще бъде готов въпреки санкциите на САЩ

Според Александър Новак газопроводът ще даде възможност на Русия да оптимизира доставките на газ, а Европа – да засили своята енергийна сигурност

13:33 | 11.02.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Строителството на газопровода "Северен поток 2" ще бъде завършено въпреки "безпрецедентната" съпротива от страна на САЩ, заяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. 

"Решението за неговото изграждане е взето съвместно с европейските клиенти през 2012 г. Пет чуждестранни компании - Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall - участват в проекта. Ето защо се признава, че всички ние сме отговорни за неговото изпълнение възможно най-скоро и чувстваме силната подкрепа на европейските партньори “, посочи Новак.

По неговите думи газопроводът ще даде възможност на Русия да оптимизира доставките на газ, а страните от Северна и Централна Европа – да засилят своята енергийна сигурност чрез получаване на доставки директно от Русия, което гарантира стабилност, конкурентни цени и минимален брой посредници.

Газопроводът "Северен поток 2" започва от руското крайбрежие, преминава по дъното на Балтийско море, като достига до брега на Германия през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия, като по този начин заобикаля транзитните страни на Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави. Всяка тръба по маршрута ще има капацитет от 27,5 млрд. куб. м газ годишно. Европейските партньори на „Газпром“ в проекта са германската Wintershall и Uniper, австрийската OMV, френската Engie и британско-холандската Royal Dutch Shell.

В края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри бюджета за сигурност за фискалната 2020 г., който включва разпоредба за необходимостта от налагане на санкции срещу „Северен поток 2“, и по-специално срещу компаниите, които се съгласиха да участват в проекта.

Базираната в Швейцария Allseas, която полагаше тръбите за тръбопровода, спря дейността си и изтегли плавателните съдове, участващи в проекта заради заплахата от американските санкции.

В края на 2019 г. Новак каза, че изграждането на газопровода може да бъде завършено с помощта на кораба за полагане на тръби „Академик Черский“, като добави, че са необходими допълнителни подготовки за работата в Балтийско море. Министерството предвижда газопроводът да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г.

Към днешна дата са положени над 2300 километра от тръбите на "Северен поток 2" (от приблизително 2460 километра), което възлиза на 93%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Има вероятност САЩ да наложат санкции на участниците в проекта и на купувачите на суровината. В такъв случай СП-2 остава празен. Вашингтон може и да не стигне до тази мярка, защото Газпром е и американска компания(25%, до 49% според други). Но важното в случая е че американците потопиха проекта дълбоко под енергийните пакети. Забавиха го след крайната дата(24.05.2020) която Германия беше гласувала за изключения от Европейското законодателство. Преди бях противник на проекта, защото е политически. Цените на природния газ в момента от 130 евро за 1000 по хъбовете, обезсмислят и геостратегическите напъни на Малкия Мук. През миналата година Газпром е продала 16% от газът на спотовия пазар(разбирай средна цена 135 $). През тази, това количество ще е поне 25% от общия обем. Не се притеснявам за компанията, тя ще си компенсира от вътрешния пазар, където всяка година вдига цените с 4-5%. Американските инвеститори няма да губят я, те са свикнали на печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
този кораб за полагане на тръбите е златен ... $1млрд. ... машала на вовата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още